Svenskar kan vara avlyssnade i realtid

1:34 min

En som använder sig av krypteringstjänster i arbetet är den svenska frilansjournalisten Fredrik Laurin. Han har bland annat specialiserat sig på säkerhetsåtgärder, såsom just krytering, när det gäller kommunikation på nätet.

Fredrik Laurin, frilansjournalist som specialiserat sig på säkerhet på nätet, beskriver de senaste uppgifterna som en katastrof.

Och de som borde oroa sig mest är människor som valt att skydda sig med hjälp av kryptering när de kommunicerar på nätet, såsom advokater, journalister, företag och politiker.

– De uppgifter som de nu publicerat från Snowden visar i praktiken att alla kommersiella datasäkerhetssystem är komprometterade, och att USA, NSA och deras partners kan granska all data som flyter igenom så som internationella fiberlänkar, telefonlänkar, internet i realtid. Det är enorm katastrof om detta stämmer, säger Fredrik Laurin.

Fredrik Laurin är en av de journalister som ligger bakom avslöjandet om Telia Sonera-affären förra året. Han har genom åren specialiserat sig på säkerhet på nätet och använder sig själv av krypteringstjänster när han kommunicerar med hemliga källor och när han ska skydda den information han kommit över i sitt arbete.

Han menar att de flesta av oss använder kryptering på nätet, även om vi inte vet om det. När vi skickar information till vår bank på nätet till exempel, men även när vi går in på nyhetssajter så finns det inte sällan ett skydd så att inte vem som helst kan se att just du varit inne där.

Alla dessa system kan nu vara osäkra, menar han. De som borde oroa sig mest är de som valt att skydda sig medvetet med hjälp av krypteringstjänster.

– Det här gäller ju svensk vapenindustri, svenska journalister, svenska advokater, svenska politiker, svenska EU-komissionärer. Alla de här är avlyssnade, det vet vi sedan tidigare. Men det vi också nu vet är att NSA och deras partners kan knäcka de system som folk använder för att skydda sig, säger Fredrik Laurin.