Nya NSA-avslöjandet: "Allvarligt – men väntat"

1:03 min

Det senaste avslöjandet om att underrättelsemyndigheter i USA och Storbritannien knäckt koder som skyddar krypterade uppgifter på internet är allvarligt, enligt bedömare i branschen. Men samtidigt förvånas experter inte av uppgifterna.

– Låt oss säga att vi som är i branschen hela tiden insett att man inte kan lita på säkerheten till 100 procent, säger Erland Jonsson som forskar på datasäkerhet på Chalmers i Göteborg.

– Det är det som är svårigheten med säkerhet. Man kan på det här sättet aldrig visa att något är säkert, man kan bara visa att man inte hittat några svagheter. Men det kan mycket väl finnas svagheter som man kommer hitta fortsättningsvis.

Uppgifterna i New York Times och The Guardian kommer från visselblåsaren Edward Snowden och visar att amerikanska NSA och dess brittiska motsvarighet lyckats knäcka eller gå förbi kryptering på internet. Det betyder att de skulle kunna komma åt även skyddade uppgifter, som banktransaktioner.

– Jag tycker att det är mycket allvarligt. Jag tycker internetsamfundet behöver mobilisera lite motkrafter, så att man höjer ribban, säger Anne-Marie Eklund-Löwinder, säkerhetschef på Stiftelsen för internetinfrastruktur.

Hon konstaterar att kryptering på internet är A och O för att den enskilda användaren ska kunna veta att information som skickas inte avlyssnas.

Enligt uppgifterna från de läckta Snowdendokumenten har NSA spenderat många år och lagt mångmiljardbelopp på att komma åt även krypterad information på internet.

– Förr eller senare lyckas man ju. Den här teoretiska säkerheten som man räknar på – som är väldigt, väldigt hög – är parad med någon slags praktisk säkerhet med nyckelhantrering och annat där säkerheten kanske inte är så hög. Det, liksom den mänskliga faktorn, kan man utnyttja, säger Erland Jonsson på Chalmers.

Rådet från experterna till privatpersoner är ändå att fortsätta använda internet som vanligt, men med sedvanlig försiktighet.

– Om man har något som är så säkert att det absolut inte ska komma ut ska man inte lägga det på internet, säger Erland Jonsson.

Han får medhåll av Anne-Marie Eklund-Löwinder på Stiftelsen för internetinfrastruktur.

– Det är klart att man ska våga lita på internet, men man ska göra en riskbedömning. Är det väldigt känslig information som man verkligen, verkligen inte vill att någon ska komma åt ska man egentligen bara lagra den själv, säger hon.

Internetexperten Patrik Fältström på Netnod poängterar dessutom att den enskilda användaren försvinner i massan av information på nätet.

– Det är så extremt många transaktioner som sker och det är fortfarande förhållandevis få organisationer som kan gå runt krypterad trafik. Därför är risken att en enstaka transaktion fastnar i fisknätet väldigt liten, säger han.

– Däremot ska man tänka på vilken typ av information man skickar över den här typen av förbindelser så att man inte blir drabbad även om saker ting hamnar i ett sådant här fisknät.