Skola i ur och skur

I Kiruna öppnas till hösten Sveriges enda högstadieskola med ur och skur pedagogik. Eleverna ska vistas utomhus så mycket som möjligt.

I dag finns årskurserna fyra till sex med ungefär femtio elever vid Vargens friskola.

Ur och skur pedagogiken är vanlig vid förskolan och för elever i de lägre årskurserna.

Men utevistelse får inte bli ett självändamål säger Sven Ylipää, rektor vid Vargens friskola i Kiruna.

-Utevistelsen måste tillföra någonting. Det finns ett otroligt stort klassrum utomhus. De kan gå ifrån varandra och helt enkelt finna sin plats att jobba på, säger Sven Ylipää.

Steka pannkakor utomhus
Visonen för Vargens friskola är dels att eleverna får minst godkänt i skolämnena men också får kunskap om naturen och lär sig leva med den.

Eleverna i årskurs sex är enbart positiva till att vara utomhus. Vid Vargens friskola är rasterna längre så att eleverna hinner genomföra sina aktiviteter. Lärarna turas om att finnas med ute på rasterna.

Här leker sjätteklassarna säger Edit Forsberg årskurs sex vid Vargens friskola i Kiruna.

Inom tre år ska skolan ha en egen kock som kan följa med ut och laga mat i naturen. I höstas stekte eleverna pannkakor på en morikka, en stekhäll över öppen eld, när undervisningen var utomhus.

Jobba mer praktiskt
Lektionerna vid Vargens friskola i Kiruna baseras på upplevelseundervisning.

Som lärare handlar det mycket om att få ett nytt tänkande tycker Agneta Lahti som har matematiklektion utomhus för att ge eleverna en upplevelse.

-Jag tycker att man ska jobba mycket mer praktiskt. Väga och mäta utomhus och få uppfattningen om vad är en meter, vad är en kilometer och vad är tio meter egentligen. Så att de har den grundtanken också, säger hon.