Fremskrittspartiet: Svenska invandrare är okej

1:27 min

Vinner Høyre i valet i Norge i dag, kan partiledaren Erna Solberg komma att bilda regering med högerpopulistiska Fremskrittspartiet som vill minska invandringen till Norge kraftigt. Men svenska invandrare är inte ett problem, säger Anders Anundsen Stortingsrepresentant för Fremskrittspartiet.

– Vi tycker väldigt mycket om svenskar, för de kommer hit för att jobba och sliter hårt. Så det här skulle i väldigt liten utsträckning påverka det goda samarbetet mellan Sverige och Norge, säger han.

Anders Anudsen menar att det snarare är flykting- och asylpolitiken som är problemet och som, om den fortsätter, som i dag - kan äta upp Norges oljefond.
– Därför vill vi spara in på asyl- och flyktingpolitiken väldigt mycket.

Fremskrittspartiet är tredje största parti i Norge och har den senaste tiden fått mycket kritik för ett utkast till en ny invandringspolitik som läckte ut för någon månad sen.

Här är några av förslagen:

Öppna asylmottagningar utomlands och hantera ärenden där istället för i Norge.

Anhöriginvandring ska vara omöjligt.

Bara medborgare ska ha rätt till socialförsäkringar

Även svenskar i Norge skulle drabbas om det här blir verklighet och till exempel förlora rätten till sjuklön och a-kassa. Men Anders Anundsen säger att det här än så länge bara ideér, men att det ändå är en fråga man vill ta upp till diskussionen.
– För att invandringskostnaderna för Norge är på väg att bli dramatiska när man ser till förhållande till den utgiftssidan vi har.

Joni Söderström Winter
joni.soderstrom_winter@sverigesradio.se