Migrationsverket redo att ta emot fler syriska flyktingar

1:35 min

Oroligheterna i Syrien har lett till att tusentals människor befinner sig på flykt. Sverige förbereder sig nu på att kunna erbjuda skydd till fler asylsökande.

I måndags kom besked från Migrationsverket att alla syriska flyktingar i Sverige får permanent uppehållstillstånd. De som nu får permanent uppehållstillstånd kan ansöka om familjeåterförening.

– Vi känner att vi har beredskap för att kunna möta en eventuell ökning av asylsökande, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Det är för tidigt att säga om det kommer att bli en ökning av syriska flyktingar, men redan har många uttryckt en önskan om att få hit sina anhöriga, som då måste ta sig till en svensk ambassad eller liknande för att få tillstånd att komma till Sverige.

En av dem som oroar sig för sina anhöriga är Sofian Hajj Mohamed som P4 Väst berättade om tidigare i veckan. Han har två av sina barn här i Sverige, men en sjuttonårig son kvar i Grekland. Han är orolig att sonen inte ska kunna återförenas med familjen i Sverige.

– Hur ska jag kunna bo här utan min son?

Inom EU gäller att det land där man ansökt om visum först ska ta emot flyktingen, den så kallade Dublinförordningen. Men för Grekland gäller inte regeln.

– Dublinförordningen är fortfarande aktuell, det påverkar inte det här beslutet. Men i det här enskilda fallet så tillämpar inte vi Dublinförordningen på Grekland. Det har vi inte gjort på lång tid, på grund av hur situationen ser ut i det grekiska mottagningssystemet och asylsystemet, säger Fredrik Bengtsson.

Fredrik Bengtsson poängterar att Migrationsverket arbetar utifrån riksdagens lagstiftning och han efterlyser mer samarbete från kommunernas sida när det gäller att ta emot flyktingar.   

– Nu har Sverige varit ett föredome i detta fall. Det finns ingen som inte kan se vad som händer i Syrien idag. Nu prövas solidariteten i Sverige och alla inblandade måste ta sitt ansvar.