Reinfeldt: Inte konstigt att samarbeta med USA

0:16 min

Statsminister Fredrik Reinfeldt säger att han inte tycker att det är konstigt att samarbeta med USA i frågor om terrornätverk eller grov internationell kriminalitet, efter uppgifter om att Sverige hjälpt NSA samla in datatrafik.

Statsministern ville heller inte kommentera om NSA har fått tillgång till kablar i Östersjön.

– Jag bekräftar ingenting annat än att säga att Sverige under hela efterkrigstiden har samverkat med andra länder och att vi till och med har en säkerhetspolitisk doktrin som säger att vi ska göra det. Det viktiga att säga är att all underrättelseverksamhet måste ha ett lagstöd och att det måste finnas bra lagmekanismer.

Utrikesminister Carl Bildt säger att FRA:s verksamhet är reglerad i lag och att riksdagen har fått information om vad som sker.

– Verksamheten är redovisad rätt urförligt för riksdagen och lagreglerad.

Oppositionspartierna är kritiska. Vänsterpartiet tycker att det skulle vara en stor skandal om FRA samarbetat med NSA genom att ge tillgång till information. Även Maria Ferm (MP) är kritisk och säger att det är allvarligt om uppgifterna stämmer. Socialdemokratiska EU-parlamentariker Anna Hedh, som sitter i det utskott som utrett avlyssningsskandalen, anser att regeringen nu borde tillsätta en liknande utredning.

Ekot