Väljaropinion: Gapet ökar mellan blocken

1:54 min

Det skiljer nu 10 procentenheter mellan de politiska blocken, det visar Svensk Väljaropinion från Novus. De rödgröna partierna drar ifrån. Skillnaden mellan blocken har nu blivit en trend, säger professor Mikael Gilljam vid Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

– Blockskillnaden ökar ju. Och förklaringen är väl antagligen att det kostar på att regera. "Cost of ruling" säger vi på engelska. Väljare tenderar att bestraffa sittande regeringar och det är någonting som sker i hela västvärlden. Och straffet är hårdare nu än om man ser historiskt, det är svårare att regera nu än vad det var för kanske 10 eller 20 år sedan, säger professor Mikael  Gilljam vid Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

Det skiljer nu alltså 10 procentenheter mellan blocken, och så stor har inte skillnaden mellan blocken varit under den här mandatperioden.

Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna får tillsammans 39,7 procentenheter och Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får 49,7 i Novus Väljarbarometer för Augusti. Ökningen har skett successivt från Januari då det bara var 2 procentenheter som skiljde mellan blocken, säger professor Mikael Gilljam.

– Gapet är ändå så pass stort att grundtipset är väl ändå att det går mot ett regeringsskifte och det. ”Cost of ruling” har ju suttit i sju år. Det är inte så många regeringar runt om i världen som klarar av tre val på raken. Men vi vet ju ingenting om detta, naturligtvis.

Sett till de enskilda partierna är förändringarna bland väljarsympatierna små - bara moderaterna sticker ut med en minskning på 1,3 procentenheter och hamnar i den här sammanvägningen av olika opinionsmätningar på 25,6 procent. En lägsta nivå för moderaterna i Svensk Väljaropinon sedan valet 2010. Sverigedemokraterna befäster sin position som fjärde största parti med sina 8,9 procent.

Centern får 4,2 och kristdemokraterna hamnar återigen under 4 procent med 3,9 procent. Kristdemokraterna skulle om det var val i dag alltså inte kunna ingå i ett regeringsalternativ, eftersom de skulle ramla ur riksdagen. Men stödröster när det väl är val har ju räddat partiet tidigare.