Arbetsförmedlingen får kritik av universitet

1:36 min

Arbetsförmedlingen kritiseras i dag för att missa en chans att hjälpa utländska akademiker till arbete. Myndigheten har inte visat något intresse för en utbildning som skulle leda till jobb i IT-branschen, enligt Love Ekenberg, prefekt på institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet.

– Vi vill gärna att de åtminstone svarar oss när vi erbjuder sådana här möjligheter. Det är mycket möjligt att Arbetsförmedlingen har andra planer, och att detta inte passar in i strategin, men då kan de kanske redogöra för detta. Vi ställer oss frågande till varför vi inte möter någon som helst respons förutom hänvisningar till ett regelverk som borde vara högst möjligt att förändra, säger professor Love Ekenberg.

IT-företag har svårt att hitta kompetens i Sverige och rekryterar inte sällan personal från andra länder. Samtidigt finns många utlandsfödda akademiker här som inte har arbete, minst 100 000 personer saknar sysselsättning, enligt en debattartikel i Svenska Dagbladet. Den ettåriga IT-utbildningen som professor Love Ekenberg är färdig att dra i gång direkt skulle göra många nu arbetslösa attraktiva, tror han.

Stockholms universitet och IT-branschen har drivit projektet i två år utan att få någon bra kontakt med Arbetsförmedlingen. Soledad Grafeuille, ansvarig för myndighetens kontakter med arbetsgivare och branschråd, säger att det bland annat är regler kring upphandlingar som ligger bakom att det inte blivit någon ny utbildning.

--Vi kan förstå att de tycker att det ska gå snabbare, men vi har redan i dag utbildningar riktade till målgruppen, framförallt invandrade akademiker inom IT och teknik och vi har de upphandlingsregler att följa.