Bryggerier erbjuder krögare lån

1:46 min

När bankerna inte vill låna ut pengar till den som vill starta en restaurang går i stället bryggerierna in och erbjuder lån. Och det här är något som krögarnas branschorganisation Visita ser risker med.

Men Anette Stjernkvist, försäljningsdirektör på Spendrups, ser inget konstigt med den finansieringsformen. Hon liknar det vid en bankverksamhet.

– I grunden så är det här en finansiering som är att likställa med en bankfinansiering, säger Anette Stjernkvist.

Så ni lånar ut pengar till krögare?

– Vi pratar om finansiering av restaurangbranschen, och det innebär att vi liksom bankerna lånar ut pengar till restauranger, ja. Och så tillkommer dimensionen att vi är leverantörer också.

Spendrups Bryggeri är ett av flera bryggerier som finansierar många restauranger, när krögarna inte får lån från bankerna.

Storbankerna själva säger till Ekot att de bedömer alla affärsidéer individuellt, och inte ser speciella risker med restauranger.

Men när krögaren Martin Sjölander, som inte bara är kock, utan även utbildad ekonom, sökte lån för att starta sin restaurang i Stockholm, spelade det ingen roll att affärsplanen var väl genomarbetad.

– De tyckte att affärsplanen var en av de bättre som de hade läst, och att det kommer gå mycket bra för den här restaurangen, men att de hade strikta regler att hålla sig till vad gäller belåning till restauranger, säger han.

När bryggerierna ska hjälpa en krögare med pengar  kan det till exempel fungera så att krögaren får ett lån, eller en "förskottsbonus" som det kan kallas. För att betala av lånet måste krögaren under avtalstiden köpa visa mängder dryck av bryggeriet.

Just att bryggerierna sitter på dubbla stolar, både som finansiär och leverantör, hämmar konkurrensen eftersom krögarna blir bundna till att bara handla av ett företag. Det menar branschorganisationen Visita.

Dessutom menar Visita att många krögare kommer i kläm eftersom avtalen ofta kan vara orimliga. Clemens Wantschura  är utvecklingschef på Visita, och säger att han har sett många exempel på orimliga avtal mellan krögare och bryggerier.

– Jag vet också minst ett fall där företag har drivits i konkurs på grund av att man inte har förstått vad det är man har skrivit på. Man har bundit sig till en försäljningsvolym som man helt enkelt inte på något rimligt sätt skulle kunna klara av, säger han.