Snus vid graviditet nästan lika farligt som rökning

1:35 min

Att snusa under graviditeten är nästan lika farligt för fostret som att röka. Det visar den hittills största studie som gjorts på fosterdöd och snusande. Anna-Karin Wikström är forskare på Karolinska institutet och Uppsala universitet och har varit med och gjort studien, och hon tror att det är nikotinet som ligger bakom den ökade risken.

– Både cigaretter och snus innehåller nikotin, det är det de har gemensamt. Det borde vara nikotin som ger den här negativa effekten. Vi vet att nikotin försämrar blodflödet över till barnet, säger Anna-Karin Wikström.

För kvinnor som snusar under graviditeten är risken för att fostret ska dö i livmodern 46 procent högre än för kvinnor som inte gör det.

För kvinnor som röker under graviditeten är risken 59 procent högre. Det skriver Upsala Nya Tidning i dag.

Att nikotinet kan vara orsaken till att risken för fosterdöd ökar gör att rökavvänjningsmedel med nikotin som tuggummin och plåster inte borde användas av gravida kvinnor som vill sluta snusa.

– Nikotinläkemedel innehåller mindre koncentration än det gör när man snusar eller röker, så vi kan inte säga om det här är dosberoende. Men självklart måste vi mana till försiktighet när det gäller nikotinläkemedel, säger Anna-Karin Wikström.

Men studien som Anna-Karin Wikström har varit med och gjort visar också på positiva effekter för gravida kvinnor som slutar röka och snusa, tidigt under graviditeten.

– Om man slutar snusa i början av graviditeten så försvinner de förhöjda riskerna helt för både för tidig födsel och för att barnet ska dö i magen, säger Anna-Karin Wikström, forskare på Karolinska institutet och Uppsala universitet.