Kritik mot förslag om Källör i Östhammar

1:25 min

På tisdag ska Östhammars kommunfullmäktige fatta beslut om att ge ett privat bolag rätten att köpa en av Östhammars mest kända byggnader, Källörsskolan, som ursprungligen byggdes som societetshus. Bygdegårdsföreningen, som velat ta över byggnaden, är kritisk.

De hade velat undanta byggnaden när bolaget nu erbjuds rättigheterna till Källörstomten för att bygga hotell och bostäder. Det räcker inte att bolaget åläggs att samarbeta om byggnaden med oss i bygdegårdsföreningen, säger föreningens ordförande Siv Landström:
– Nu när det är privata aktörer på ingång så känner vi att då har vi inte en möjlighet att be frivilliga att ställa upp. För vad händer då efter ett antal år om vi får huset på fötter och det går med vinst, och den privata aktören inte har betalt ett öre i renovering medan vi har slitit hårt ör att få det  i gott skick? Då tackar de för sig och tar huset.

Om beslutet blir enligt förslag, är det dödsstöten för huset?
– Ja, jag tror det kommer att rivas.

Lars O Holmgren i det lokala oppositionspartiet Boa anklagar de styrande partierna Socialdemokraterna och Centern för att sakna känsla för Östhammars kulturhistoria:
– Det som är skrämmande är att de bara ser det som en hög med brädor och spik.

Socialdemokraternas kommunalråd Margareta Widén-Berggren håller inte med, och hon tycker att kommunledningen gjort sitt bästa för att jämka mellan olika intressen:
– Det är ju helt upp till de två, bygdegårdsföreningen och entreprenören att hitta nya vägar för det.