Vara

Facket vill förhandla om lettiska arbetare på sågverk

1:46 min

Träfacket GS i Skaraborg kräver nu förhandlingar med Levene Såg utanför Vara. Facket har fått uppgifter om att lettiska arbetare jobbat inne på sågen utan kollektivavtal.

Redan för två år sedan fick facket tips om detta, men det var först i år som man började kräva mer uppgifter från Levene Såg. Det berättar Jan-Olov Larsson, ombudsman på GS avdelning 7 i Skaraborg.

-- Vid löneförhandlingarna i juni i år uppdagades att den här arbetskraften jobbade lite grann inne i sågverket, så då har vi begärt in uppgifter om vilka villkor de har, säger han.

Vad har företagsledningen på Levene Såg sagt, anser de att de har gjort något fel?

Levene såg tycker nog att det har gått rätt till, men de tycker samtidigt att vi inte har med saken att göra. Därför är det svårt för oss att få fram uppgifter.

Kan vara brott mot kollektivavtalet
Det familjeägda företaget Levene såg i Stora Levene utanför Vara har ännu inte kommit in med mer uppgifter.

Det lettiska bemanningsföretaget arbetar med maskiner och är enligt Levene Såg ett av många företag som de gör affärer med, men när GS-facket pratat med anställda så handlar det om flera lettiska arbetare som reparerat maskiner inne på sågen. Skulle så vara fallet är det ett brott mot kollektivavtalet.

–  Nu har vi kommit en bit in efter semestern men fortfarande inte fått in uppgifter, det är därför vi kräver en särskild förhandling, säger Jan-Olov Larsson.  

– Även om man anlitar bemanningsföretag så måste man förhandla med oss på GS-facket om de är inne och verkar på vårt område, och det har man ju inte gjort i det här fallet.