Allt tyder på en borgerlig valseger i Norge

1:38 min

När Norge idag går till Stortingsval så kan det bli första gången som Fremskrittspartiet tar plats i en regering eftersom alla opinionsmätningar tyder på en borgerlig valseger. Men att bara vara med i en regering är inte nog för partiledaren Siv Jensen som in i det sista mobiliserade väljare på Karl Johan i Oslo.

--Vi behöver ett starkt Fremskrittsparti om vi ska få vårt fotavtryck på en regeringsplattform. Ju fler väljare Fremskrittspartiet har i ryggen, desto lättare blir det för mig att förhandla igenom dem här sakerna, säger Siv Jensen.

Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen är säker på borgerlig valseger när hon talar vid valboden på Karl Johan i Oslo, men hon har press på sig från det egna partiet att kunna förhandla igenom partiets politik, låsta asylmottagningar och ökad privatisering bland annat, vid en regeringsförhandling.

Siham Hamza är en av dom ska rösta på Fremskrittspartiet och hon hoppas att Siv Jensen kan hålla vad hon lovar.

--Jag tycker att hon pratar om väldigt väldigt viktiga saker men jag hoppas att de kommer att genomföra det om dem blir valda, att det inte bara är prat, säger väljaren Siham Hamza.

Statsminister Jens Stoltenbergs Arbeiderparti ser ut att bli det största partiet i valet - med drygt 30 procent av rösterna i de sista opinionsmätningarna - trots det är han valets förlorare eftersom väljarna hittills så tydligt markerat sitt missnöje mot hans rödgröna regering där Sosialistisk Venstre och Senterpartiet ingår.

Regeringen har suttit i två mandatperioder vilket är historiskt för en flerpartiregering i Norge och Jens Stoltenberg har inte mist hoppet om en tredje.

– Det är ju krävande att vinna tre val i rad. Men det är inte tid nu att sitta och diskutera vad vi kunnat göra annorlunda, vi har imponerade resultat i norsk ekonomi och i Norge, och så får vi sammanfatta valet när det är över.