Oro för ett mer EU-vänligt Storting i Norge

2:19 min

Det lutar åt en borgerlig regering i valet i Norge, där konservativa partiet Höyre får mest makt. Norska EU-kritiker är nu oroliga för att Norge ska bli alltför mycket knähund till EU. Vårt grannland står utanför EU men kan nu få ett Storting som är betydligt mer positivt till EU än befolkningen.

Det blir mer om det norska valet i studio ett i eftermiddag och följ också ekots valvaka från det norska valet. Vi sänder direkt från Oslo direkt efter 22-nyheterna och sporten i P1.

– Norge kommer att bli ännu mer lydiga gällande allt som kommer från Bryssel, säger Heming Olaussen ordförande i organisationen Nei til EU.

Organisationen Nei til EU har undersökt stortingskandidaternas EU-åsikter och räknar med en mycket mer Bryssel-vänlig samling än hos befolkningen. Cirka 70 procent av befolkningen säger nej till EU idag och har sagt nej i två folkomröstningar.

 EU-frågan är en av de mest infekterade i modern tid. Höyrepolitikern Ine Eriksen Söreide, som är ordförande i försvars- och utrikesutskottet, säger att hennes parti vill att Norges ska få mer inflytande i EU.

Hon poängterar hur EES-avtalet, Norges avtal med EU sen länge redan förbinder landet till mycket.

– Den största delen av vår handel går till EU-länderna och vi måste rätta oss efter 75 procent av regelverket, säger hon.

EU-kritikern Heming Olaussen är orolig för att en borgerlig regering ska anpassa landet så mycket att politikerna senare med full kraft ska kunna ta upp medlemsfrågan igen.

Folkrörelsearbetet mot EU måste fortsätta, säger han, även om eurokrisen har stärkt motståndet.

Norrmännen ser nedskärningarna i Grekland och Spanien som skräckexempel, menar han.