Regeringen: Billigare att anställa 23-åringar

Det kommer att bli billigare för arbetsgivare att anställa den som är yngre än 23 år, samtidigt som det blir dyrare än i dag att anställa den som fyllt 25 år.

På en pressträff i dag presenterade regeringen sina förslag på hur det ska bli lättare för de yngsta på arbetsmarknaden att få jobb. 

– Vi behöver skruva och fokusera våra reformer mer till riktigt unga människor, säger Centerns partiledare och näringsminister Annie Lööf.

Och det är genom att slopa den sänkta arbetsgivaravgiften för dem som fyllt 25 år som de yngsta ska bli billigare att anställa.

Det som allianspartierna föreslog i dag innebär att den som anställer någon som är 22 år eller yngre ska betala en tredjedels arbetsgivaravgift, vilket är lägre än i dag.

Men den som däremot anställer någon som fyllt 24 år kommer inte få någon sänkning alls av arbetsgivaravgiften, i dag går den gränsen vid 25 år.

Och eftersom de här 25-åringarna som alltså inte ska subventioneras längre är så många behöver regeringen bara skjuta till knappt 300 miljoner kronor per år för att finansiera den här reformen.

Men frågan är vad sänkta arbetsgivaravgifter leder till. På Svenskt näringsliv välkomnas förslaget, men man vill hellre se sänkta ingångslöner. Magdalena Andersson är Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson:

– Jag tycker att det är bra att regeringen inser att deras nedsatta arbetsgivaravgifter för ungdomar inte har fungerat. Problemet är att man fortsätter med samma system, de har inte förstått vad som är det underliggande problemet till att många är arbetslösa.

Förutom den här arbetsgivaravgiftsänkningen föreslår också regeringen pengar till särskilda yrkesintroduktionsjobb. Den absolut största delen av det här paketet på 3,1 miljarder går till att sänka a-kasseavgiften för drygt 2 miljoner människor – alltså att slopa systemet som innebär att a-kassan blir dyrare ju högre arbetslösheten är inom branschen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt:

– När det gäller anställda i Hotell- och restaurang talar vi om 250 kronor mindre i månaden i a-kasseavgift.