SUNDSVALL

Misskötta hus i Anundgård kan bli asylboende

2:25 min

Privata bostadsbolag kan tjäna stora pengar på flyktingströmmarna från Syrien. Migrationsverket är i stort behov av bostäder till de som söker asyl och det gör att de måste upphandla nya anläggningar. De omtalade husen i Anundgård, väster om Sundsvall, som varit misskötta under lång tid, står nu högst upp på Migrationsverkets lista över bostäder som är på väg att upphandlas.

– Vi har varit utan el i tvättstugan de senaste sju veckorna. Det beror på att hyresvärden inte betalat räkningarna, säger den enda hyresgästen som bor kvar i de så kallade pensionärsbostäderna i dag.

Avstängd el och eftersatt underhåll har gjort att hyresgäster har flytt husen. Men nu kan bolaget Aros Energideklarationer komma att öppna upp husen för asylbostäder. Bolaget har nyligen tagit över husen, men mycket tyder på att den förre ökände hyresvärden finns med bakom företaget. Han finns inte med i någon styrelse, men i kontakt med Hyresgästföreningen har han sagt att all kontakt när det gäller bostäderna i Anundgård ska gå via honom. Mannen har försatts i konkurser, är skyldig Kronofogden flera miljoner och känd för att ha misskött flera bostadshus runt om i Sverige.

När hyresgästföreningen ringde den nye ägaren för att diskutera problem i huset var det den förre ägaren som ringde tillbaka.

– Han påpekade att det är han som är den som vi ska ha kontakt med, säger Mikael Hermansson, som jobbar på Hyresgästföreningen i Sundsvall.

P4 Västernorrland har varit i kontakt med ordförande i bolaget Aros energideklarationer som nu står som hyresvärd och har lämnat in anbud om att starta asylboende. Han vill inte vara med i radio men säger till P4 Västernorrland att den förre hyresvärden inte finns med i bilden och kan inte förklara varför den mannen har ringt Hyresgästföreningen. Han har också fått bett om att få återkomma kring den kritik som hyresgästen riktar mot bolaget.

Men både hyresgästföreningen och den hyresgäst, som vi träffat, befarar att den förre hyrsvärden fortfarande är inblandad i uthyrningen och nu bara är ute efter att tjäna pengar på asylbostäder. Bolaget har i sitt anbudsförfarande uppgett att man kan leverera en plats för 87,50 kronor per dygn. Medan de bolag som gav det näst lägsta priset låg på 147,50 kronor.

– Det finns ingen garanti att det fungerar. Risken är stor att det bara handlar om att tjäna mycket pengar, säger hyresvärden som P4 Västernorrland träffat.

Innan upphandlingen med Migrationsverket är helt klar ska det göras en besiktning av boendena. Men just nu är husen i Anundgård de bostäder som ligger högst upp på Migrationsverkets prioriteringslista, eftersom bolaget kan leverera bostäder till lägst pris.