Malmö

Ovanligt att hatbrott blir så grova

4:07 min

Det är ovanligt att hatbrott blir så konkreta och grova som det igår, då en man i 30-årsåldern överfölls och misshandlades svårt när han var ute på en kvällspromenad med sin 1,5-åriga son i stadsdelen Kroksbäck Malmö. Det säger chefen för Malmöpolisens hatbrottsgrupp, Thomas Bull.

– Vi ser allvarligt på det här direkt när vi fick in det här. Det är ovanligt att det är så här grova och konkreta brott, säger Thomas Bull, chef för Malmöpolisens hatbrottsgrupp i Malmö.

Pojken och pappan kom gående på gångbron när de mötte en man och ett par kvinnor som sparkade undan pojkens leksak. När pappan frågade varför gav de sig på både pojken och pappan genom verbala kränkningar och vräkte ner pojken på marken.

– Det är ett hatbrott eftersom gärningsmännen redan i ett tidigt skede verbalt kränkte både pappan och sonen utifrån deras hudfärg, säger Thomas Bull.

Därefter dyker det upp ytterligare ett par personer som ansluter till misshandeln och försöker kasta pappan över broräcket. Pappan blir hängande i räcket, utanför bron. På vägen, fem meter nedanför, passerar både bussar och bilar.

– Jag skulle inte bli förvånad om en sådan rubricering höjs till synnerligen grov misshandel eller att det till och med handlar om ett mordförsök, säger Tomas Bull.

Polisen tittar nu på olika hypoteser till varför mannen blev överfallen och misshandlad.

– Vi utreder förutsättningslöst och försöker se om de kände varandra, eller om gärningsmännen som kom i olika etapper hade med varandra att göra eller om det var en ren slump, säger Thomas Bull.

Det finns ett par vittnen, bland annat en person som tog hand om den lille pojken.

– När han ser att detta händer och inser att han inte kan sära på själva bråket tar han tag om pojken och bär iväg honom. Han hade stått och sett på hela misshandeln, berättar Thomas Bull

Polisen har försökt att få tag i fler vittnen genom att söka upp några av alla dem som ringde in om misshandeln då den fortfarande pågick. Polisen har också knackat dörr i området.

– Men där har jag inte fått in alla resultat än, säger Thomas Bull.

Har du varit i kontakt med pappan?
– Inte jag men mina utredare. De träffade pappan och pojken i morse och åkte ut till brottsplatsen för att peka ut exakt var det hände för våra tekniker, säger Thomas Bull.

Pappan fördes till sjukhus med utslagna tänder, skador i ansiktet och öppna sår på armar och ben.

– Det är tydligt att han har blivit slagen men frågan är vad som pågår innanför skalet. Det måste ha varit en svår och tuff upplevelse, framför allt när hans barn står vid sidan om, säger Thomas Bull.

Pojken fick inga fysiska skador och verkar efter omständigheterna må bra. 

– De som träffade honom i dag sa att han verkade glad och harmonisk men jag vågar inte svara på hur händelsen påverkar honom emotionellt, säger Thomas Bull.