Harrison Ford i Falluja

Kriget i Irak fortsätter och det verkar som om fiktionen snart hinner ifatt verkligheten. För nu är de första spelfilmerna om kriget på väg mot amerikanska biografer.

I Hollywood förbereder man nu de första spelfilmerna om Irakkriget. Harrisson Ford sägs ha uttryckt önskemål om att få spela huvudrollen i en film som ska utspela sig under anfallet på Falluja. Och bland de andra filmer som planeras ska en handla om en inbäddad journalist och en annan om två unga män som åker till Bagdad för att bli rika på affärer.

Men den film som väntas bli mest kritisk mot Vita Huset och kriget är en berättelse som bygger på den förre Vita Huset rådgivaren Richard Clarkes bok ”Against all enemies”, där han menar att Bushadministrationen inte tog hotet från Al-Qaida på allvar före 11-septemberattentaten.

Många kritiker ser också fram emot är ”Tigern och snön”, en film av den italienska skådespelaren och regissören Roberto Benigni. Benigni gjorde ju succé med ”Livet är Underbart”, en film som lyckades vara humoristisk trots att temat var Auschwitz. Tigern och snön handlar om en italiensk poet som befinner sig i Irak när invassionen börjar.

Av tradition brukar annars Hollywood vänta tills flera år efter ett krigsslut, innan krigen blir film. Men det var innan Michael Moores ”Fahrenheit 9/11” blev en sån kassasuccé. Kriget i Irak är dessutom ett krig som många amerikaner känner sig engagerade i. Eller som en Hollywoodproducent säger till tidningen Wall Street Journal: ”det här är väl första gången vi amerikaner kan namnet på vår försvarsminister”.

Sara Stenholm, New York.