Femte jobbskatteavdraget: Klyftan ökar

2:04 min

Klyftan mellan den skatt som föräldralediga, sjuka och arbetslösa betalar och den skatt som den som jobbar betalar – ökar ännu mer nästa år när regeringen för femte gången sänker skatten endast för de som arbetar.

Det rör sig nu om tusenlappar mer som en föräldraledig får betala. Och det tycker mammalediga Johanna Sjöholm är orättvist:

– Man får lite redan som det är. Det är inte många tusen man får ut i mammapenning så det är ju väldigt hårt. Jag skulle ju hellre haft mer pengar. Så jag tycker att det är lite dåligt, för jag jobbar ju annars liksom och det är ju bara den här perioden. Jag tycker att det ska vara lika i skatt.

Men regeringen väntas ju föreslå ytterligare jobbskattesänkningar – som då istället ökar skillnaden ännu mer. Skillnaden i skatt mellan föräldralediga, sjuka och arbetslösa å ena sidan och dom som jobbar å andra sidan ökar ännu mer nästa år.

Till exempel får en kvinna med en genomsnittslön en föräldrapenning på knappt 22 000 kronor i månaden.

Efter skatt får hon behålla 15 400 kronor. Medan den som tjänar 22 000 kronor i lön får behålla mer än 17 000 kronor. För mammalediga Johanna Sjöholm är skillnaden på 1600 kronor i månaden mycket pengar.

– De vill ju att alla ska jobba. Men samtidigt man måste ju vara föräldraledig, det kommer man ju inte ifrån. Jag menar, jag går ju tillbaka och jobbar när barnet börjar på dagis. Nej, jag tycker det är dåligt.

Enligt jämställdhetsminister Maria Arnholm så vill regeringen inte alls att föräldralediga hellre ska jobba. Och samtidigt försvarar skattesänkningen för dem som jobbar, också det femte:

– Som jämställdhetsminister försvarar jag en prioritering av ett jobbskatteavdrag som gör att väldigt många lågbetalda kvinnor får mer betalt när de jobbar.

Men är signalen också då till föräldrar att inte vara föräldralediga utan att just arbeta mera eftersom de inte omfattas av jobbskatteavdragen?

– Nej, det är inte signalen. Med världens mest generösa föräldraförsäkring så signalerar vi verkligen skaffa barn och var hemma med dem, säger jämställdhetsminister Maria Arnholm.