Erna Solberg: ”Den borgerliga segern historisk”

2:50 min

Det norska valresultatet blev historiskt på flera sätt. Högerpopulistiska Fremskrittspartiet ser ut att komma in i regering. Nu startar tuffa förhandlingar med Erna Solberg som blir landets nya statsminister - Norges andra kvinnliga statminister.

Blå och vitt konfetti regnade över Höyres valvaka med 1 000 i publiken. Stämningen var elektrisk och jublet visste inga gränser när partiledaren och nästa statsministern Erna Solberg klev upp på scenen.

– I dag har väljarna röstat fram en historiskt stark valseger för de borgerliga partierna. Väljarna har gett Høyre sitt bästa stortingsval på 28 år, sade Erna Solberg.

Hon blir Norges andra kvinnliga statsminister och beskrivs ha landsmoderpotential liksom föregångaren Gro Harlem Brundtland.

Solberg är tidigare scoutledare och under tiden som kommunminister kallades hon för Jern-Erna, för sina tuffa tag.

När så gott som alla röster är räknade får Arbeiderpartiet 30 procent av rösterna och fortsätter vara största parti.

Höyre näst störts med 26 procent. Högerpopulistiska Fremskrittspartiet 16 procent.

Kristelig folkeparti, Senterpartiet och Liberala Venstre får fem procent vardera. Sosialistisk Venstre 4 procent och Miljöpartiet de Grönne 2 procent.

Snart startar tuffa förhandlingar med de tre övriga borgerliga partierna. Sannolikt kommer högerpopulistiska Fremskrittspartiet att få sitta i regering för första gången i partiets 40-åriga historia.

Partiets ledare Siv Jensen utmärkte sig bland partiledarna i en rockig klänning med stora tryckta läppstift på. Hon var märkbart stolt när hon nästan svävade in på Stortinget i natt. Där hade partiledarna en traditionell intervjurunda i tv.

– Det är en fantastisk dag för Fremskridspartiet, vi ska för första gången sätta oss ned och förhandla en regeringsplattform. Det är väldigt spännande. Vi tar det på stort allvar, säger Siv Jensen till Ekot.

Arbeiderpartiet är fortsatt det största partiet men har förlorat stöd och gjorde ett av sina sämsta val genom historien.

Statsminister Jens Stoltenberg sa att det blev en alltför för tuff uppgift att vinna tre val i rad. På Arbeiderpariets valvalka erkände han besvikelsen, men önskade Erna Solberg lycka till. Stoltenberg lämnar in regeringens avskedsansökan efter budgetpropositionen den 14 oktober.

För första gången kom Miljöpartiet de grönne in i Stortinget. Det är systerparti till svenska Miljöpartiet och får in en kandidat. Regeringspartiet Senterpartiet gjorde ett historiskt dåligt val.  Beatrice Janzon, Oslo.