Lavikkalas dotter: Tuula hade varit vid liv om kommunen agerat

I somras hittades kroppen av 52-åriga Tuula Lavikkala i skogarna söder om Gävle.

Om Gävle kommun reagerat snabbare på sina förskingringsmisstankar mot Tuula Lavikkala hade hon kunnat leva i dag. Det menar döttrarna och hennes särbo i två brev där de riktar kritik mot kommunen.

– Mina barn hade haft sin mormor kvar, säger dottern Tiina Liedes.

Sedan hennes försvinnande hösten 2012 hade en förskingringshistoria nystats upp, där hon spelat bort drygt 20 miljoner kronor från sin arbetsgivare Gävle kommun.

I två brev riktar nu hennes två döttrar och särbon Janne Johansson skarp kritik mot kommunen för att de inte slog larm direkt när de upptäckte förskingringen.

Enligt dottern Tiina Liedes ringde en person från kommunen till hennes mamma redan på onsdagen och berättade att 100.000 kronor saknades. Redan då borde kommunen ha agerat, enligt familjen.

– Hon har gått med det här i tankarna från onsdagen ända till morgonen på lördagen när hon försvann. Hon visste om att det skulle uppdagats, säger Tiina Liedes. När Tuula Lavikkalas telefon hittades, kunde man se att hon googlat "självmord" i sökfältet.

Vad tror du hade hänt om kommunen agerat annorlunda?

– Då hade hon varit vid liv i dag.

Janne Johansson, Tuula Lavikkalas särbo, ifrågasätter hur en kontorist kunde ha hand om budgetar på 50 miljoner.

Han riktar även kritik mot kommunens hantering när felet upptäcktes. Då ringde man till Tuula Lavikkala på onsdagen och krävde en förklaring. Det är oklart hur samtalet gick till, men många inblandade visste redan före helgen att hon var misstänkt för att ha förskingrat mycket pengar, säger Janne Johansson.

Vad hade du velat att kommunen gjorde?

– De skulle ha häktat henne när man kunde konstatera att hon hade förskingrat pengarna. 

Eftersom kommunen inte svarar på deras brev, så går nu dottern och särbon ut tillsammans i media. Det är oklart hur polisanmälningen kan komma att se ut om de väljer att polisanmäla.

– Vi är värda en förklaring. Kommunen borde erkänna att de har gjort fel, och inte bara säga att de har blivit utsatta för en kriminell handling.

Janne Johansson säger också att det var uppenbart att se hur förskingringen gått till om man visste var man skulle titta.

– Muffinsinköp för 30 000 kronor är inte rimligt.

Sveriges Radio P4 Gävleborg har sökt kommunen för en kommentar. 

Reporter: Linnéa Johansson/P4 Gävleborg