Hjo

Rånare fick punktering, svalde sim-kort och hade rutiga pyjamasbyxor

1:52 min

Det var många åhörare på plats när rättegången mot de misstänkta för rånet mot Er Guldsmed i Hjo inleddes idag. I förmiddags inledde kammaråklagaren Boel Widenheim Eriksson med att lägga fram en del teknisk bevisning och förklara hur de misstänkta agerade före och efter själva rånet. Hon beskriver ett rån där mycket gick snett.

– Det är fyra gärningsmän och alla har inte berättat samma sak och alla har inte erkänt utan man kanske har erkänt sin del.

Vittnen kunde tydligt se platsen där rånarna bytte flyktbil och hur de bytte kläder och lastade över prylar.
En av de två rånarbilarna som stod parkerad utanför guldsmedsbutiken i Hjo hade övertäckt nummerplåt - men bara baktill på bilen, så registreringsnumret kunde snabbt spridas via polisradion och därmed fick polisen upp jakten på rånarna vid Mullsjö.

Fick punktering
Innan de kom så långt hade de fått punktering och bytt däck och med polisen hack i häl började de kasta ut rånarbytet - över 10 000 i kontanter och guldsmycken. En av de fyra misstänkta plockade isär sin mobil och svalde sim-kortet under flykten. I bilen som stoppades av polisen hittades också ett par spektakulära byxor - ett par rutiga pyjamasbyxor som en av dem bar vid rånet.

Har du varit med om att någon tidigare har utfört ett rån i rutiga pyjamasbyxor?
– Nej det har jag ingen tidigare erfarenhet av. De var i ögonfallande, säger kammaråklagare Boel Widenheim Eriksson.

Vid rättegången idag fick också det kvinnliga butiksbiträdet sitta öga mot öga med de som misstänks ha rusat in i butiken och slagit sönder montrarna och hotat henne. Hon har tagit mycket illa vid sig berättar hennes målsägarbiträde Peter Pochill.

– Hon var mycket rädd. Hon fruktade för sitt liv när hon såg att rånarna kom in. Hon gömde sig bak i lokalen i ett kontor. En av rånarna höll i en hammare som han då höll och hon blev då kommenderad av den personen att öppna kassan.

Om männen döms för rån riskerar de minst ett års fängelse. Rättegången kommer hålla på fram till torsdag.