Syrien går med på ryskt förslag

1:35 min

Syrien meddelade i dag att man är redo att gå med på kravet att lämna ifrån sig sina kemiska stridsmedel för att förhindra en attack från USA. Det sa Syriens premiärminister Wael al-Halqi i regimkontrollerad syriskt tv.

– Vi ställer oss bakom förslaget för att bespara ytterligare blodspillan för det syriska folket och om vi följer det ryska initiativet tar vi bort all grund för ett amerikanskt anfall.

Det har pågått en intensiv diplomatisk verksamhet de senaste dygnen med resultat det inte synts skymten av under 2,5 års stridigheter i Syrien.

Efter att Ryssland lanserade sitt förslag om att Syriens kemiska stridsmedel ska lämnas över till internationell kontroll och därefter förstöras har FN-chefen Ban Ki-moon gjort uttalanden i samma anda.

Storbritannien har uttryckt sitt gillande men sagt att det nu är upp till den syriska regimen att visa att de menar allvar och att det inte bara handlar om taktik för att distrahera omvärlden och förhala ett militärangrepp.

Också Frankrike hakar på det ryska initiativet och tänker själv lägga en resolution i FN:s säkerhetsråd om att avväpna Syrien från kemvapen.

Samtidigt presenterades ytterligare en pusselbit i undersökningspusslet om kemattacken i augusti utanför Damaskus. Människorättsorganisationen Human Rights Watch säger i en rapport att alla bevis starkt talar för att det var regimen som låg bakom. Human Rights Watch hänvisar till vittnesmål, vapensystem som användes och bevismaterial som hittats.

Diplomatin tycks gå framåt åtminstone för tillfället, men i USA är reaktionerna på det ryska förslaget både försiktigt positiva och skeptiska.