Italienska senaten röstar om Berlusconis framtid

1:34 min

I Italien skakar det politiskt igen. På tisdagskvällen ska senaten sätta sig för att diskutera om landets tidigare premiärminister Silvio Berlusconi kan få sitta kvar som senator när han är dömd för skattebrott. Får han inte det riskerar regeringen att falla. Utgången för omröstningen är mycket oviss.

Italien kan redan på onsdagen åter stå inför en regeringskris. Under sommaren har Silvio Berlusconi hållit den italienska regeringens framtid i sin hand. Italien har en koalitionsregering där Berlusconis parti Frihetens folk ingår. Rycks Berlusconi undan från sin politiska post hotar hans partivänner med att dra ur proppen och låta den nuvarande koalitionsregeringen falla.

Senaten inleder sin diskussion klockan åtta i kväll. Kan en person, som är dömd i högsta instans till fängelse för skattebedrägeri ändå vara senator, är frågan. Debatten kan redan i kväll övergå i en omröstning och bli en rysare med tanke på de tvära kasten och hårda orden under de senaste veckorna.

Omröstningen är också en komplicerad process där senatorerna först ska rösta om procedurfrågor, som om till exempel EU-domstolen borde blandas in. Berlusconis partivänner gör allt för att förhala det hela och hoppas vinna tid, men vänstern ser inte varför Berlusconi skulle särbehandlas.

Skulle regeringen falla lär det inte bli nyval redan i höst, säger en bedömare till mig. Både budgetprocessen och ett EU-engagemang ligger i vägen. En annan politisk kommentator säger att premiärministern Enrico Letta redan har börjat leta efter nya regeringspartners. Italiens president Georgio Napolitano, 88 år gammal, får kanske rycka ut igen.

Omvärlden tycks ha vant sig vid politisk instabilitet i Italien, åtminstone visar varken börskurser eller räntan i dag någon frossa.