EU vill göra det billigare att ringa och surfa

2:36 min

Det ska bli billigare att ringa och surfa med sin telefon i resten av Europa, enligt ett nytt förslag om att göra EU till en gemensam telekommarknad. Men förslaget har mött hårt motstånd – dels från telekomindustrin, dels från vissa tunga EU-politiker.

– Jag tror att det här är ett exempel på att alla vill ha en inre marknad, tills man ska göra det. För det är ett problem för de nationella operatörer som i dag har en trygg och lugn marknad, som har sina oligopol. De är rädda, så klart, för att få en konkurrens som rubbar den nuvarande situationen, säger EU-parlamentariker Gunnar Hökmark (M).

Många telekomoperatörer tjänar i dag storkovan på så kallad roaming, alltså när vi svenskar är i till exempel Spanien och ringer eller surfar med våra mobiltelefoner.

EU-kommissionär Neelie Kroes gick ut hårt i våras och utlovade ett snart slut på roaming. Men det har visat sig vara lättare sagt än gjort.

Branschen har klagat högljutt inför risken att mista sin kassako. Neelie Kroes har dessutom mött oväntat hårt motstånd från flera av sina mäktiga kollegor i EU-kommissionen.

Slutresultatet blir nu inte ett förbud mot roamingavgifter, men däremot att EU ska försöka få branschen att på mer frivillig väg överge roaming på några års sikt.

Det är också meningen att ett bolag som blir godkänt för att bedriva telekomverksamhet i ett EU-land automatiskt ska få lov att verka i hela unionen. Enligt Gunnar Hökmark kommer konsumenterna märka det här genom att det till exempel blir billigare att ringa från Malmö till Köpenhamn.

– Vi ska få en gemensam inre marknad där kunder och konsumenter kan telefonera över hela Europa, utan att möta gränser och höga kostnader för roaming.

I dag väntas EU-kommissionens ordförande Barroso presentera huvuddragen i det här förslaget vid sitt årliga tal på EU-parlamentet om tillståndet i unionen. Men det var nära att förslaget blev stoppat i sista stund.

Flera EU-kommissionärer har pekat på risken för att några få stora telekomoperatörer helt dominerar den europeiska marknaden. De har även varit rädda för att få en svekdebatt om den så kallade nätneutraliteten; att företag som Google och Facebook ska kunna köpa ett slags förtur för sin data på internet på andra kunders bekostnad.

Enligt källor till Ekot lyckades dock EU-kommissionärerna i går enas om en text där man lovar bättre kontroller av nätneutraliteten.

Det är upp till EU:s parlament och medlemsstater att fatta det slutliga beslutet om nya regler för den europeiska telekommarknaden.