Arbetslösheten fortsatt hög visar nya siffror

1:25 min

Arbetslösheten ligger kvar på en hög nivå enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen nu på morgonen. Susanna Okeke är tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen.

– Vi tror på en ökad sysselsättning framöver men det har inte fått någon effekt ännu så att arbetslösheten sjunker, säger Susanna Okeke, tillförordnad analyschef på Arbetsförmedlingen.

I augusti var 402 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Arbetslösheten ligger därmed kvar på en i princip oförändrad hög nivå jämfört med tidigare i år, men de inskrivna är 13 000 fler nu jämfört med augusti förra året. Samtidigt verkar företagen ha en positiv syn på framtiden då trenden med färre varsel om uppsägning håller i sig.

För en månad sedan visade statistik på en ljusning på arbetsmarknaden och analytiker bedömde att arbetslösheten möjligen hade toppat, men det tror inte Susanna Okeke.

– Vi tror inte att trendbrottet har kommit riktigt än. Vi tror fortfarande att arbetslösheten kommer att smyga uppåt ända till slutet av året och att vändningen kommer först i början på nästa år, säger hon.

Antalet arbetslösa som varit inskrivna i sex månader eller mer fortsätter att öka. I augusti var den gruppen 221 000 personer, 8 000 fler än samma månad året innan.

– Det är många som trängs på arbetsmarknaden för att få ett jobb så konkurrensen om varje jobb ökar ju, säger Susanna Okeke.

Är det en oroande trend att den gruppen växer?

– Ja, naturligtvis är det oroande och vi jobbar ju väldigt intensivt med de här personerna så att de ska få ett arbete igen.