40 år efter kuppen i Chile: Utställning påminner om förlorat kulturarv

2:15 min

”Bokbål” är namnet på en av många utställningar i Santiago till minne av kuppen för 40 år sen. För många av besökarna är det första gången de hör talas om att det brändes böcker på bål dagarna efter kuppen.

20 åriga Carolina Sanz har gått runt utställningen två gånger.

Hon skakar på huvudet.

Har svårt att tro att det är Chile det handlar om.

- Jag hade inte en aning om dom här bokbålen, säger hon. Att det förekom censur, det visste jag...men att dom brände böcker – det är ju inte klokt.

- Undrar hur mycket annat som har dolts för oss, mumlar hon.

Hur många böcker som brändes i Chile dagarna och veckorna efter kuppen är det ingen som vet.

Men det var många.

Dom flesta av dom svart-vita fotografierna på utställningen, som visar soldater med nervösa blickar och med famnen full av böcker, soldater som bläddrar och soldater som tittar på när elden förvandlar boksidorna till aska...dom är tagna den 23 september, 12 dagar efter kuppen, i bostadsområdet San Borja i Santiago.

San Borja var den chilenska huvudstadens första höghusområde.

Här bodde många universitetslärare och många studenter från andra latinamerikanska länder.

Men dom flesta bokbål skedde utan att det fanns kameror närvarande.

Det var långt ifrån bara marxistisk eller politisk litteratur som brändes. Böcker om kubism brändes, därför att soldaterna trodde dom handlade om Kuba. Stendahls Rött och svart hamnade i lågorna därför rött och svart ju var vänsterrörelsen MIR:s färger. Och Pablo Nerudas diktböcker därför att Neruda ju var kommunist.

Men egentligen brändes alla slags böcker.  Böcker i sig var farliga. Och dom som läste böcker var ännu farligare.

-Det är sorgligt, kommenterar Carolinas pojkvän Felipe Braun...men vad bra att dom här bilderna visas nu. Vi måste hålla minnet vid liv, om vi ska komma vidare.

Att Augusto Pinochet, kuppens ledare, senare byggde upp Chiles största privatbibliotek med uppemot 100.000 volymer, och där sektionen med marxistisk litteratur var hans stolthet, är, minst sagt, en historisk ironi.

Än mer ironiskt blir det av att Pinochet inte läste, bara samlade.