Schweiz röstade ja till Jas-köpet

2:04 min

I Schweiz togs under förmiddagen ännu ett steg mot ett inköp av stridsflygplanet Jas Gripen. Landets nationalråd röstade ja till affären. Men än är det långt ifrån klart att Saab kan räkna med grönt ljus för att sälja planet till Schweiz.

Det schweiziska nationalrådet röstade ja till inköp av 22 Gripenplan med 119 röster för och 70 röster emot. I en separat omröstning godkände församlingen även finansieringen.

Beskedet fick Saabaktien att omedelbart ta ett litet skutt på Stockholmsbörsen.

Ueli Maurer, Schweiz försvarsminister, propagerade för ett inköp.

– Det är inte det dyraste alternativet och heller inte det bästa, men Gripen är ett tekniskt bra plan som uppfyller våra krav, sade han.

Omröstningen i den stora kammaren innebär dock inte att sista ordet är sagt om affären, som är värd motsvarande 22 miljarder kronor. När parlamentets lilla kammare röstade i frågan tidigare i år saknades en röst för att godkänna finansieringen.

I nästa vecka kommer den lilla kammaren att ta upp frågan till omröstning på nytt. Det krävs då ett positivt besked för att en affär ska kunna bli av.

– Det man kan säga är att man tagit ett stort politiskt kliv mot ett politiskt ja från Schweiz sida, och det är stort nog. Många tror att även den lilla kammaren kommer att rösta ja, säger Daniel Alling, Sveriges Radios korrespondent.

Innan allt är avgjort blir det sannolikt en folkomröstning om frågan i maj eller september nästa år. 50 000 namnunderskrifter krävs för att även det schweiziska folket ska få tycka till.

En opinionsundersökning från förra veckan visar att nära två av tre schweizare är skeptiskt inställda till ett köp av Jas-plan.

– Att det blir en folkomröstning kan vi nog räkna med. Då blir frågan om Schweiz överhuvudtaget ska köpa nya stridsflygplan, vad ska man ha armén till – har man ett behov av detta, säger Daniel Alling.