Östasiatiska kvinnor nekades entré - krogpersonal frias

1:29 min

Det var inte diskriminering när en krog i Växjö vid upprepade gånger nekade kvinnor med östasiatiskt utseende entré, med motiveringen att de inte vill ha prostituerade där. Den bedömningen gör Växjö tingsrätt.

– Det är så förjävligt att det inte går att beskriva. Det är som att vi på grund av att vi är asiater inte har någon rätt, säger Merlita Malmström som vid ett tillfälle med sina två döttrar inte fick komma in på krogen.

Det var vid tre olika tillfällen i början av 2012 som nio kvinnor stoppades i dörren av krogens vakter. Enligt domen hade en polis ringt upp krogägaren, sagt att östasiatiska kvinnor sålt sex där och att det var hans ansvar att se till att förhindra det. Ägaren hade sen pratat med sina vakter som gjort egna bedömningar av vilka som skulle kunna vara prostituerade.

– De kan inte stoppa alla asiatiskor och mena att de är misstänkta prostituerade. Det tycker jag är fel. Kanske är några prostituerade, men inte alla, säger Merlita Malmström.

Enligt domen måste diskriminering vara medveten och eftersom vakterna menar att andra asiatiska kvinnor varit i krogen samtidigt som andra asiater nekades kan det inte vara diskriminering. 

– Syftet med gärningarna har varit att man vill förhindra brottslighet. Det har varit en brottspreventiv åtgärd och inte på något vis varit något uppsåt att diskriminera, säger Tomas Malm som representerade Växjökrogen i rätten.

Domen har väckt mycket diskussion på nätet i dag. På Twitter skriver en person:

Att sälja sex är inte olagligt men att köpa är olagligt varför fokuserade man inte på männen aka torskarna? Borde ha portad dom istället

En annan person skriver:

Är diskrimineringslagen alltså så uddlös att "nekade inte pga är asiater, nekade för antog de är prostituerade pga är asiater" funkar?!