FN-KONFERENS

FN-expert imponerad av Borås sophantering

1:17 min

Förbättrade samarbetsmöjligheter för privat och offentlig sektor, är den viktigaste framgången efter den tre dagar långa FN-konferensen i Borås om hållbar avfallshantering, enligt FN-experten Choudhury Mohanty.

I eftermiddag avslutas den tre dagar långa FN- konferens som hållits i Borås där 200 deltagare från 39 länder diskuterat och utbytt erfarenheter kring hållbar avfallshantering.

Mr Mohanty, miljöprogramsexpert och koordinator för FN's centrum för regional utveckling, är mycket nöjd med konferensen:

– Borås har gett oss en utmärkt plattform för att visa på hur den privata och offentliga sektorn på ett välkoordinerat sätt kan hantera den här sortens problem.

IPLA Global Forum som pågått i tre dagar avslutas vid tretiden i eftermiddag.

FN-representanten Mr Mohanty säger att Borås varit en utmärkt plats för diskussioner och demonstrationer av miljö- och återvinningsarbete, på grund av det samarbete som finns mellan näringslivet, kommunen, högskolan och forskningsinstitutet SP.

Mr Mohanty tycker att arbetet här är en inspiration och motivation för deltagarna, framförallt är han imponerad av den privata sektorns inblandning i arbetet med hållbar avfallsshantering.

Ett resultat från mötet är den så kallade Boråsdeklarationen som ska undertecknas av representanter från den privata sektorn, och beskriver nyttan av ett Public Private Partnership (PPP), alltså ett samarbete mellan den offentliga och privata sektorn, Mr Mohanty ser deklarationen som ett av de viktigaste resultaten från detta års IPLA Global Forum:

-- I deklarationen finns proaktiva åtgärder som kommer att undelätta för den privata sektorn att samarbeta med den offentliga.

Jessica Magnusson från SP har varit engagerad i konferensen och förklarar konceptet PPP närmre,

– Hur kan man i samverkan mellan privata företag, kommun och akademi jobba för att utveckla hållbara samhällen? Det som varit speciellt under den här konferensen, och som också har blivit en deklaration som ska skickas in till FN efteråt, är att för första gången under ett IPLA Global Forum så har privata företag sponsrat och möjliggjort konferensen.

-– Utifrån deras sponsorskap ser de att PPP är ett bra sätt att samverka, även för privata företag att hitta affärer ute i världen, och då har vi satt samman en Boråsdeklaration som alla de här företagen står bakom, och det är det som ger avtryck från den här konferensen.

Konferensdeltagarna var idag på studiebesök runt om på olika anläggningar som hanterar avfall i Borås. Vi mötte upp med några av deltagarna på Sobacken. Piyush Rout jobbar med Local Government Network i Indien och var nöjd med konferensen,  

– Det är ett bra initiativ som gör att man kan titta på hur länder världen över arbetar med sophantering. Den viktigaste läxan jag tar med mig är att kunna visa hemma att det (sophantering) inte är omöjligt. Sopor är inte längre ett problem, vi kan göra det till en lösning.