P4 Skaraborg

Frågor och svar om Publiknätverket

1. Vad är Publiknätverket?

Svar: En grupp lyssnare som vill dela med sig av sina kunskaper och åsikter för att bidra till en bättre och mer lokal nyhetsförmedling i P4 Skaraborg Sveriges Radio. Informationen om människorna i Publiknätverket samlas i en databas, för att vi ska kunna identifiera intressen och kunskaper.

2. Varför skall jag vara med?

Svar: Dina kunskaper är viktiga för oss i vårt journalistiska arbete och för vår publik.

3. Hur fungerar det?

Svar: Du anmäler dig genom att klicka på länken till anmälningsformuläret. Den finns här nedan. Sedan fyller du i formuläret med flera uppgifter om dig själv. Efter det tar vi kontakt med dig när vi behöver, till exempel när vi vill ha hjälp med kunskap om något av det du är bra på. Och du tar kontakt med oss när du vill tipsa oss om något.

4. Måste jag vara med i radion om jag är källa?

Svar: Nej, det bestämmer du själv.

5. Om jag blir källa - får jag inflytande över nyhetsförmedlingen i P4 Skaraborg då?

Svar: Både ja och nej. Vi breddar vilka som får uttala sig i våra nyheter och program, och får förhoppningsvis fler aspekter på till exempel en nyhet inför publiceringen. Men det är fortfarande vi som beslutar vad som ska bli en nyhet, hur och när den ska presenteras.

6. Kan man gå ur Publiknätverket?

Svar: Ja, det bestämmer du enkelt själv. Publiknätverket är kostnadsfritt och kravfritt, så till vida att du själv bestämmer vad du vill bidra med och när du vill bidra med din kunskap.

7. Hur gör jag om jag har problem att fylla i formuläret?

Svar: Kontakta vår publikredaktör, telefon: 0500-77 30 15.
Mejl: p4.skaraborg@sverigesradio.se

8. Kan jag uppdatera uppgifterna själv?

Svar: Nej, då tar du hjälp av publikredaktören.

9. Tar ni kontakt med mig?

Svar: Ja, det kommer vi att göra om vi ser att dina svar i formuläret stämmer med något vi jobbar med, eller om du bett oss om det vid ett tips. Eller om vi vill ha din hjälp. Eller om vi vill be dig svara på till exempel en enkät.

10. Hur vet jag vad som händer med ett tips?

Svar: Du får en bekräftelse när vi tagit emot ditt tips. Om vi väljer att gå vidare med ditt tips så kontaktar en reporter dig.

11. Vart vänder jag mig med till exempel ett tips eller förslag på vad ni kan ta upp?

Svar: Till vår publikredaktör, telefon 0500-77 30 15 eller mejl p4.skaraborg@sverigesradio.se

12. Kan jag vara anonym?

Svar: Både ja och nej. Som alltid omfattas du av källskyddet, som är en garanti för dig och som våra reportrar enligt grundlagen måste följa. Alltså kan du vara anonym om du vill, när vi använder den informationen du lämnar till oss i syfte att det ska leda till journalistik. Däremot kan du inte vara anonym för oss på redaktionen om du vill vara med i Publiknätverket. Vi behöver veta ditt namn och dina kontaktuppgifter. Om du vill lämna känsliga uppgifter helt anonymt kan du istället göra det via vår krypterade tjänst Radioleaks.

13. Vem har tillgång till databasen i Publiknätverket?

Svar: Det har endast publikredaktör, producent och kanalchefen på P4 Skaraborg.