Hård debatt om Källör

1:44 min

Det blev en stundtals hetsig debatt när Östhammars kommunfullmäktige i går kväll beslutade att privata intressenter ges rätten att köpa den anrika Källörsskolan som tidigare varit societetshus.

Ann-Katrin Malmström från det lokala oppositionspartiet Borgerligt alternativ gick till hårt angrepp mot Centern och Socialdemokraterna i kommunledningen.
– Jag har under mina år aldrig sett ett så dåligt markförsäljningsförslag komma till fullmäktige. Jakob [Spangenberg], du sitter och skrattar, men jag förstår att du gör det eftersom det är ett stort svek som ligger bakom, säger hon.

Jakob Spangenberg gick till motangrepp:
– Jag skrattar inte men jag ler eftersmo jag tycker att hela din fördragning är oerhört pinsam. Det är ju patetiskt, ursäkta men jag blir så provocerad

Beslutet i går innebär att bolaget Millimeter Arkitekter tillsammans med byggbolaget Peab ges optionsrätt till att köpa Källörstomten, där det f d societetshuset ingår. Tre partier var emot beslutet, förutom Borgerligt alternativ också Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Miljöpartiets Arno Unge menade att privata ägare inte kommer att ha samma intresse av att rädda huset som han tycker att kommunen borde ha:
– Det är ju en jättefråga här hos, är det då inte viktigt att man inte stänger alla möjligheter?