Manifestation för katalansk självständighet

1:41 min

I Katalonien samlades på onsdagseftermiddagen tusentals människor runt om i städer och byar för att skapa en mänsklig kedja genom regionen. De kräver att Katalonien ska bli självständigt från Spanien och det är den ekonomiska krisen som har drivit på viljan.

Det finns nog inga katalaner, som inte kan texten till sin nationalsång, som hörs överallt i dag på Nationaldagen. Flaggan med gulröda ränder på tvären, syns överallt på axlar, fönster och förstås flaggstänger.

I dag går självständighetsivrarna ut för att uppmärksamma sitt krav om ett fritt Katalonien. Känslan är djupt nedärvd, men de massiva ekonomiska besparingarna har också drivit upp spänningen med den spanska huvudstaden Madrid.

Katalanerna är ilskna över att betala skatter till Madrid och den spanska statskassan, som de inte ser stora nytta av och samtidigt som Katalonien har egna ekonomiska problem. Katalanerna sägs bidra netto med uppemot 150 miljarder kronor till Spanien.

Kataloniens president Artur Mas har lovat katalanerna en folkomröstning i självständighetsfrågan och öppnade därmed för strid med Spanien och landets premiärminister Mariano Rajoy, som hävdar att det vore mot grundlagen.

I kulisserna har de två herrarna nu mötts. Det skedde för två veckor sedan. Och Artur Mas valde en lugnare ton i dag och hoppas förmodligen att förhandlingar ska kunna mildra trycket på Katalonien. Men för många handlar självständighet också om att försvara språk och kultur.

Klockan 17.14 inleddes demonstrationen. År 1714 förlorade Katalonien sin frihet mot Spanien.