P4 Morgon

Regissören som försvann - historien om Mats Helge Olsson från Lidköping

7:12 min

Den slog stort utomlands och sägs ha spelat in hiskeliga 250 000 000 kronor - men pengarna försvann och så gjorde även tillslut regissören. Filmmakarna Melker Becker och Mattias Lindblad ligger bakom dokumentären om honom.

Det är om Mats Helge Olsson, regissören från Lidköping och upphovsman till Sveriges utan tvekan största ninjafilm, som en nyproducerad dokumentär handlar om. På fredag visas den i SVT 2 klockan 20:00 Regissören som försvann - historien om The Ninja mission.

När Mattias Lindblad som ung såg the ninja mission, så tyckte han att det var det coolaste han sett.

– När jag såg nummerplåtarna så insåg jag att den dessutom var gjord i Sverige och där någonstans föddes fröet till vår dokumentär, säger han.

Melker Becker fick precis samma känsla när han såg filmen som barn.

– Det här är den andra delen av en triologi med filmer som handlar om saker i vår barndom som förändrat vårt liv, säger han.

Mats Helge Olsson blev enligt filmmakarna styvmoderligt behandlad av dåvarande press, trots att hans ninjafilm spelade in mer pengar än vad vissa Bergmanfilmer har gjort.

– När vi började skrapa på ytan och läsa igenom arkivmateral så förstod vi att det finns en fantastisk historia att berätta. Filmen visar att ingentling är omöjligt även om det inte alltid går så bra, säger Mattias Lindblad.

Filmen i sig speglar tidsandan och jantelagen, men också själva jakten på Mats Helge Olsson som inte är helt lätt att få tag på, vilket gör den lite till en thriller.

Mycket är också inspelat kring Lidköpingstrakten där regissören som försvann hade sin egen filmverkstad.

– Hade Mats Helge Olsson fått hjälp med eknomin och lite mer luft under vingarna så hade Lidköping inte sett ut som det gör idag, säger Melker Becker.