Woodcube, tyskt höghus i massivt trä

1:56 min

I Tyskland har ett flerfamiljshus i fem våningar byggts helt i trä - utan lim, färg, plastskikt eller isolering. Istället för lim och spik hålls hela huset ihop av träpluggar som svällt fast och därmed gör konstruktionen stabil. Matthias Korff, som byggt huset och själv bor i det, hoppas nu att det ska hjälpa till att minska fördomarna om att trä inte duger som byggmaterial i höghus.

-Det känns massivt, säger byggherren Matthias Korff, om de nakna träväggarna i hans vardagsrum i trähöghuset Woodcube i Hamburg.

Och precis som det heter ser det också ut - som en stor trälåda, klädd i liggande, obehandlat lärkträ, med lite balkonger som sticker ut på sidorna. Huset är en av attraktionerna på den internationella byggutställningen som pågår i Hamburg i Tyskland.

Hela konstruktionen består av 30 centimeter tjocka träplattor som satts ihop av korslagda gran- och furuplankor. De har sen bundits samman med hjälp av genomgående bokträpluggar som svällt fast så att plattorna blir ytterst stabila, helt utan lim och isolering alltså. Tekniken är inte ny, men det här är första gången den använts i ett så pass stort hus.

Tack vare att de 500 kubikmeter trä som gått åt binder stora mängder koldioxid, så är huset det första i sitt slag som är helt neutralt i utsläppen av koldioxid i samband med bygget. Det vill säga, den koldioxid som frisatts genom att gjuta grunden, göra takpannor och elkablar, och så vidare kompenseras av träkonstruktionen.

På verandran utanför huset står professor Manfred Hegger, från tekniska universitetet i Darmstadt, som expert på hållbart byggande. Han säger att huset är en milstolpe eftersom det visar att massivt trä kan fungera som brandskydd också i höghus byggda helt i trä, eftersom massivt trä brinner långsamt och inte transporterar värme:

-Det visar att det går bygga flera våningar i trä och ändå säkra brandskyddet, säger professor Manfred Hegger.

Länk till mer om huset: www.woodcube-hamburg.de