Mycket jobb när rådhusets julkalender tillverkas

10 min

Trots att det är nästan tre månader kvar innan första luckan ska öppnas på den årliga julkalendern på rådhusets fasad i Örebro så är arbetet i full gång. Små miniatyrbilder ska förstoras till mått som passar fönstrena där de placeras under december månad.

– Det är mycket som händer innan julkalendern är på plats, menar arrangören Ove Lundqvist. Bland annat ska jag ju informera konstnären om vad de ska göra med sina original för att vi ska kunna arbeta med dem.

– Vissa är tecknade för hand och skickar originalet till oss, andra skickar digitalt, fortsätter Ove. Dessa ska då tas emot för att scannas och sedan förstoras till de måtten vi behöver. 

– Sist men inte minst måste vi ju få till färgställningarna när de ska förstoras så de blir så pass likt originalet som möjligt, förklarar Ove. Det är ett stort projekt!

Årets tema "Tänk om" följer spåren från förra årets tema, barnboksillustratörer. Bland årets medverkande hittar man bland annat Sören Olsson, Jonas Burman, Stina Wirsén och Åsa Karsin.

Först ut, den första december är Mia Maria Güettler, känd från böckerna om Kjelle.