Kommuner kan bli skyldiga erbjuda service på finska

Just nu utreds behovet av att kunna klara sig med det finska språket i Mälardalen. 

Framöver kan alla kommuner i länet bli skyldiga att hålla med service på finska.

I utredningen har alla kommuner i Mälardalen tillfrågats om vad de håller med för tjänster på finska, bland annat om det går att hålla all myndighetskontakt på finska. Det tas också upp hur stort behovet av tjänsterna är.

Här i Västmanland är det idag bara Fagersta, Västerås och Köping som har finskspråkig äldreomsorg. Bara Västerås har finskspråkig förskola.

Oiva Tossavainen flyttade till Sverige år 1956, och bor idag på servicehuset Österängen i Surahammar. Han ser gärna en avdelning där alla äldre sverigefinnar kan göra sig förstådda.

- Det är så många gamla som inte kan svenska språket, och inte har någon kontakt. Därför tycker jag att de borde få det bättre sina sista dagar, säger Oiva Tossavainen till P4 Västmanland.

Det kan bli så att alla kommuner i Mälardalen blir skyldiga att erbjuda service på finska.

- Men självklart måste det baseras på sunt förnuft, man måste se till behov och rimliga kostnader. Om det blir merkostnader för kommunerna kan de få hjälp från staten, säger riksdagsledamoten Paavo Vallius, som leder utredningen.

Surahammars kommunalråd Anders Tollin menar att det redan idag oftast finns finskspråkig personal inom äldreomsorgen som kan hjälpa till.

Han hoppas att staten också sätter till pengar, om det blir lag på att kommunerna ska erbjuda service på finska språket:

-  För det kommer att kosta pengar att utbilda och anställa nytt!