Tobias Billström kritiseras för aktieaffär

1:57 min

Migrationsminister Tobias Billström får kritik för sina aktieaffärer i det krisdrabbade gruvbolaget Northland. Han köpte 30 000 aktier i det krisdrabbade gruvbolaget Northland, några dagar efter att regeringen informerats om att det fanns en räddningsplan för bolaget.

– Jag har inte agerat på det sättet eftersom jag anser att jag som finansminister bör vara väldigt försiktig. Nu är han migrationsminister och det är ytterst han som ska svara för sitt agerande. Vad som är klart är att han har inte haft tillgång till insiderinformation från regeringskansliet.

Tobias Billström köpte 30 000 aktier i det krisande gruvbolaget Northland Resources i februari i år. Och i går kunde TV4 Nyheterna avslöja att det var fem dagar efter att regeringen fått information om att bland andra statliga LKAB funderade på en räddningsplan.

Ekot har förgäves sökt Billström för en kommentar. Hans pressekreterare hänvisar till en skriftlig kommentar där Billström säger att han ”förstår att frågan ställs och att det kan se märkligt ut, men att han inte haft någon annan kunskap än den som marknaden i övrigt eller andra sparare haft."

Finansinspektionen vill inte kommentera enskilda fall men säger till TT att Billströms affär "är ett typexempel på sådant Finansinspektionen tittar på".

Men Billström kan inte anklagas för att ha gjort ett klipp. Aktien har fortsatt falla och har tappat över 90 procent av sitt värde bara senaste halvåret. Men det spelar ingen roll tycker Anders Ackebo, advokat som övervakat handeln på Stockholmsbörsen.

Det finns inga belägg för att Billström känt till räddningsplanen för Northland, betonar Ackebo, men aktieaffärer vore ändå olämpliga och otillåtet i finansbranschen.

– Hade det varit i finansbranschen hade det definitivt varit på svarta listan. Och då ska man naturligtvis låta bli att köpa. Hade man ändå köpt så hade man överträtt de interna reglerna, och det hade man nog hanterat med ganska hårda nypor. Man ligger farligt nära när det gäller den egna anställningen.

Och han får medhåll av Erik Lidén, ekonomie doktor och VD för fondbolaget Scientia.

– Jag tycker att det är direkt olämpligt att ministrar äger aktier i börsnoterade bolag och också i bolag där politiker kan ha intressen.