Kartan ritas om på grund av klimatförändringar

1:30 min

I Alperna har den pågående klimatförändringen fått oväntade konsekvenser. Gränsen mellan Schweiz och Italien måste ritas om när glaciärerna smälter.

Den gamla skiljelinjen mellan de båda länderna förhandlades fram med Mussolinis regering för att säkerställa det schweiziska territoriet under de oroliga åren kring andra världskriget. Principen var enkel - gränsen går vid de högsta bergstopparna. Men i takt med att glaciärerna har smält så har många av de högst topparna försvunnit. Gränsen har därför bokstavligen blivit hängande i luften.

Därför har de båda länderna nu kommit överens om att låda gränsen definieras av vattnets flöde. Den sida om alperna där vattnet rinner ner mot Italien är italiensk, medan den delen av bergskedjan där vattnet rinner åt schweiziskt håll räknas som schweiziskt territorium. När de gamla glaciärtopparna smultit undan har platser där själva klippan sticker upp blivit nya vattendelande toppar. Och det är dit gränsen nu flyttas.

Nu är alltså de båda länderna överens om att gränsen måste vara mobil, och omdefinieras allt eftersom glaciärerna smälter, men i realiteten kan det bli ganska komplicerat. Nyligen blev en skidlift i Zermatt som legat delvis på italiensk mark helschweizisk. Den italienska kommunen på andra sidan gränsen förlorade därmed sin del av intäkterna. Och nu står en hel restaurang på tur.

– Den italienska restuarangen Testa Grigia ovanför Zermatt snart kommer att bli schweizisk när glaciären smälter och gränsen flyttas, säger Daniel Gutknecht vid det Schweiziska topograifinstiutet.