Frågor och svar om publiknätverket

Vill du anmäla dig direkt? Gör det här!

1. Vad är publiknätverket?
Ett nätverk av personer som frivilligt anmält sig till oss, för att de tycker det är viktigt vad som uppmärksammas i radio och vill bidra med synpunkter eller tips till nyheter och program.

2. Vem kan vara med i publiknätverket?
Det kan vem som helst som vill påverka innehållet i radion. Du behöver inte vara trogen P4-lyssnare för att vara med och du behöver inte prata i radio.

3. Varför ska jag vara med?
Radion ska handla om det som händer i Uppland och det som är viktigt för dig som bor här. Om det ska bli bra behövs din hjälp och publiknätverket är en möjlighet för dig att bidra. Vi menar allvar med ”i allmänhetens tjänst” och bryr oss om vad som händer hos dig, irriterar eller gör dig glad, vad du undrar över och tycker att vi borde undersöka. Vi vill kort och gott göra bättre radio som berör dig och din vardag - tillsammans med dig!

4. Måste jag vara med i radion om jag är med i publiknätverket?
Nej, det behöver du inte. Det bestämmer du helt själv.

5. Hur gör jag om jag vill vara med?
Du anmäler dig genom att göra en intresseanmälan.

Därefter får du ett mejl med några frågor om vad du kan, är intresserad av, var du bor o s v. Efter det kan vi ta kontakt med dig, om vi vill fråga något eller få dina perspektiv på en händelse.

6. Hur gör jag om jag har problem med att fylla i formuläret?
Kontakta publikredaktör Mattias Persson så hjälper han till.

7. Vem har tillgång till mina uppgifter?
Dina svar är skyddade och används enbart av publikredaktören och ett fåtal som jobbar med Publiknätverket. Inga uppgifter sprids vidare utanför P4 Uppland. Andra medlemmar vet inte vilka som är med i Publiknätverket. (se även fråga 13)

8. Kan jag uppdatera mina uppgifter själv?
Nej, då kontaktar du publikredaktören som fixar det. Det är viktigt att vi får veta om exempelvis dina kontaktuppgifter förändras.

9. Vad händer när jag gått med?
Först och främst är vår publikreporter alltid öppen för det du vill berätta.

Vi kanske hör av oss när vi jobbar med en fråga som berör dina erfarenheter eller kunskapsområden. Om vi till exempel ska göra ett reportage om jakt söker vi dig som uppgett att du är jägare, intresserad av jakthundar eller engagerad i djurrättsfrågor.

Om det framkommer uppgifter om missförhållanden på ett äldreboende, kan vi fråga om någon har liknande erfarenheter därifrån eller från något annat äldreboende. Handlar det om besparingskrav i skolan söker vi exempelvis efter föräldrar.

Ibland kanske vi söker dig med speciella kunskaper, som kan ge perspektiv på en händelse. Dessutom kan intressen och erfarenheter som du uppgett bidra till reportageidéer.

Om det händer något där du bor kanske vi kontaktar dig för att höra hur du upplever det, om du känner någon som vet mer eller som du tycker borde vara med.

10. Om jag blir medlem - får jag inflytande över nyhetsförmedlingen då?
Både ja och nej. Vi tar hand om och värderar alla tips vi får. Vi vill bredda vilka som uttalar sig, och få fler perspektiv på en nyhet, men det är fortfarande vi som beslutar vad vi jobbar vidare med, hur och när det presenteras.

11. Vart vänder jag mig med tips eller förslag på vad ni kan ta upp?
Hör av dig till din publikredaktör Mattias Persson.

12. Vad händer med mitt tips?
Vi bekräftar att vi tagit emot ditt tips. Om vi väljer att gå vidare med det, kontaktar vi dig.

13. Kan jag vara anonym?
Som medlem i Publiknätverket kan du inte vara anonym för oss på redaktionen. Vi behöver veta dina kontaktuppgifter och lite om dina erfarenheter, för att Publiknätverket ska ge både dig och oss något. Dina svar är skyddade och används enbart av oss som jobbar med Publiknätverket. (se även fråga 7)

Däremot kan du vara anonym när vi använder information du lämnar till oss. Vi talar inte om vem som tipsat oss. Du omfattas alltid av källskyddet, som är en garanti för dig och som våra reportrar enligt grundlagen måste följa.
Läs mer om anonymitet och källskydd.

14. Kan jag gå ur Publiknätverket?
Ja, det bestämmer du helt själv. Vill du inte vara medlem hör du bara av dig till publikredaktör Mattias Persson.

P4 Uppland publik.uppland@sverigesradio.se 018-17 40 40