Kvinnliga tonsättare skärper tonen mot orkestrar

2:27 min

De har i flera år försökt att få Sveriges offentligt finansierade orkestrar att spela mer musik av kvinnliga tonsättare. Ändå händer det ingenting, och nu har föreningen "Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare" tröttnat. Nu vill "Kvast" ingå partnerskap med orkestrarna för att få en förändring.

För första gången sedan "Kvast" bildades för fem år sedan har de listat vilka verk som kommer att spelas i orkester-Sverige den här säsongen.

- Gissa vad som ligger i toppen! säger "Kvasts" ordförande Stina Lyles.

Beethoven kanske ...

- Nämen! Symfoni nummer sju. Sju framföranden under spelåret.

Ja, den mest populära tonsättaren på de svenska konserthusen den här säsongen är alltså Beethoven med sin sjunde symfoni. Sedan kommer Dvoraks nionde symfoni ...

- ... sedan så har vi Beethoven ...

... följt av Brahms, Bartok och Grieg med flera manliga tonsättare från företrädesvis 1800-talet och början av 1900-talet. Det första verket med en kvinnlig tonsättare kommer på 79:e plats och är ett verk av Britta Byström, som kommer att uruppföras i Berwaldhallen i vår och spelas två gånger.

Andelen spelade verk av kvinnor ligger enligt Kvast nästan konstant på några procent av de totalt cirka 1000 verk som spelas varje säsong. Ja, andelen är så låg att enskilda satsningar syns direkt i statistiken. Då Stockholms läns blåsarsymfoniker spelade minst 50 procent verk av kvinnor säsongen 2010/11 ökade andelen för hela landet med flera procentenheter, till nästan nio procent, bara för att därefter minska säsongen därpå - detta trots alla samtal som Kvast har haft med orkestrarnas chefer och programråd:

- Alla var ju positiva och vi genomförde de åtgärder de efterfrågade så nu har vi liksom fått nog. Vi är en liten ideell förening - hur mycket jobb ska vi lägga ner på det här? Nu startar vi ett projekt som vi kallar Repertoarrycket, för det är dags för en stor uppryckning. Vi kan inte ha en likadan lista om tio år, säger Lyles och fortsätter:

- Vi ska träffa alla orkestrar igen, och nu vill vi ingå partnerskap med orkestrarna. Om de verkligen menar det de säger ska de få exakt den hjälp de vill ha. De ska få sätta upp egna, kvantitativa, mätbara mål för sin egen repertoarutveckling så att alla kan göra efter sina egna förutsättningar och ambitioner så ska vi stötta dem i det.

Av alla yrkesverksamma tonsättare i Sverige idag är ungefär 15 procent kvinnor och Kvasts kvantitativa mål är att 20 procent av repertoaren ska vara musik av kvinnor.

- Vi vill ju inte bortse från hela kulturarvet. Vi vill ju inte göra någon revolution. Vi vill ju bara ha litet mera bredd och konstnärlig vilja och spets och att folk ska få möjlighet att höra ny musik i sina konsertsalar, säger Stina Lyles.

Berit Nygren
berit.nygren@sverigesradio.se