Kritik mot att djur används på cirkus

0:49 min

Cirkus Scott är i Västerås med trollkonster och djur som till exempel elefanter. Men Djurens Rätt i Västerås tycker inte att elefanter och sjölejon har på cirkus att göra.

– De här kloka känsliga djuren uppfostras och tränas på ett oacceptabelt sätt. Vi har sett bilder på att små elefanter tas från sina familjer för att uppfostras med elpåfösare, hakar och kedjor. Det är vidriga bilder vi får se. Jag vet inte hur de här har tränat sina elefanter, men jag misstänker att det är grymt sätt, säger Gunnel Söderback, ordförande i Djurens Rätt.

Misstänka, det behöver ju inte alls gälla de här svenska elefanterna.

– Det behöver inte göra det. Det är förlegat att låta djur göra konster men verksamheten bygger ju på att man är på resande fot. Det är förnedrande för oss människor och djuren, säger hon.

Robert Bronett är cirkusdirektör, han är mycket kritisk till de påståenden som Gunnel Söderback för fram och uppmanar Djurens Rätt att besöka cirkusen.

– Jag baxnar lite över den ignorans och okunskap som råder och som får vara gällande som norm. När en lögn repeteras tillräckligt ofta så blir den ofta tagen som en vedertagen sanning. Alla de här påstådda konststyckena som damen från Djurens Rätt påstår att vi gör, jag uppmanar de att komma och titta på en föreställning. Det är ingen elefant som sitter på bakbenen och jonglerar med bollar, det har nog inte funnits på de senaste 20 åren på Cirkus Scott vad jag känner till om ens då, säger Robert Bronett på Cirkus Scott.