Dödsstraff för gängvåldtäkt i Indien

1:46 min

Fyra män döms till döden för den uppmärksammade gängvåldtäkten och mordet på en 23-årig student i Indiens huvudstad New Delhi i vintras.

Dödsstraffet i dag var väntat. Indiens inrikesminister hade tidigare slagit fast att bara hängning kunde komma i fråga för attacken mot 23-åringen, som upprört Indien och satt fokus på utbredda sextrakasserier och våld mot indiska kvinnor.

Kvinnans familj har hela tiden krävt dödsstraff. Pappan säger nu att han är glad över dagens besked. Enligt familjen var gärningsmännens avrättning också 23-åringens sista önskan innan hon dog på ett sjukhus knappt två veckor efter attacken.

En av de dömda, en 20-årig gyminstruktör och den ende av de fyra som gått ut gymnasiet, bröt ihop och grät högljutt när han fick sitt straff.

Utanför domstolen hurrade och applåderade en folkmassa.

Domaren i fallet säger att dödsstraff är motiverat eftersom våldet mot offret var så extremt, bland annat drogs hennes inälvor ut med hjälp av ett rostigt järnrör och av gärningsmännens bara händer.

Kvinnan hade lurats ombord på en buss i New Delhi tillsammans med en manlig vän där de båda angreps av de berusade gärningsmännen. Efter attacken dumpades offren vid vägkanten, nakna och blödande.

Domarna väntas nu överklagas, en process som ofta tar åratal i Indiens långsamma rättssystem. Advokaterna säger att deras klienter inte fått en rättvis prövning, att en nästan hysterisk kampanj piskats upp mot deras klienter och pekar på att medlemmar av indiska regeringen under pågående rättegång slagit fast de åtalades skuld och krävt dödsstraff.

Även om allmänna opinionen i Indien verkar starkt för dödstraff i det här fallet så finns också aktivister för kvinnors rättigheter som säger att avrättning av de fyra inte gör något för att stärka kvinnors ställning.

Den mördade kvinnans mamma sa tidigare till Ekot att dödstraff för attacken på hennes dotter kan avskräcka andra från att göra något liknande.