Krav på att staten ska utreda afrofobin i Sverige

2:34 min

I Malmö hålls i helgen en manifestation mot afrofobin i Sverige. Brotten med afrofobiska motiv har ökat de senaste fem åren. Och efter den grova misshandeln av en svart i man i Malmö i söndags är det dags att lyfta upp problemet, säger Jallow Momodou från Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa.

– När judarna blev utsatta här i Malmö var vi ute på gatan och hade manifestationer mot antisemitism. När romska gruppen blir utsatta är vi ute på gatan och manifesterar mot antiziganism. När svarta människor blir utsatta, då vill man ha en manifestation mot rasism generellt. Vi har den här manifestationen eftersom vi vill ha en manifestation mot afrofobi. Just afrofobi, säger Jallow Momodou, ordförande för Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, som är med och arrangerar manifestationen.

Mellan 2008 och 2012 minskade den totala mängden anmälda hatbrott i Sverige med 6 procent. Men under samma period ökade hatbrotten med afrofobiska motiv med 24 procent. 2012 anmäldes 940 sådana hatbrott, enligt Brottsförebyggande rådets statistik.

– Det är inte bara rasistiska tillmälen, att kalla någon vid ett rasistiskt namn. Utan det är våld som är inblandade i de här fallen. Och det är väldigt allvarligt, säger Jallow Momodou.

Jallow Momodou exemplifierar med händelserna i småländska Forserum förra året, där somalier utsattes för allvarliga trakasserier. Han nämner också iscensättningen av en slavauktion på en studentnation i Lund för två år sedan, och så det senaste afrofobiska hatbrottet i Malmö där ett stort gäng svårt misshandlade en man med afrikanskt ursprung och hängde honom ut över en bro bland annat.

Han menar också att debatten kring Tintin i Kongo och barnboksfiguren "Lilla Hjärtat" visar att det finns en strukturell rasism i Sverige.

-- När man har vita människor i barnböcker, så ska det vara prinsessor, De ska vara intelligenta och smarta, de ska vara vackra. Medan man illustrerar svarta barn som väldigt fula, dumma, de ska vara djuriska och exotiska. Och det tankemönstret måste ändras. För vi bor här, vi är också svenskar, vi vill att våra barn ska växa upp i ett samhälle där de ska känna sig trygga, och precis lika mycket värda som alla andra barn, säger han.

Politikerna har varit alldeles för tysta när det gäller att fördöma afrofobin, anser Jallow Momodou, och en av huvudkraven under demonstrationen blir därför att den här tystnaden måste brytas.

– Vi kräver att staten ska erkänna afrofobi och vi kräver en statlig utredning ska kolla varför svenskar med afrikanskt ursprung, afrosvenskar, behandlas som de gör, och sedan komma med åtgärder, säger Jallow Momodou, ordförande för Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa.