Sveriges konsumenter kritiserar regeringsförslag

1:04 min

Förslaget om en nationell konsumentupplysning får kritik av organisationen Sveriges konsumenter, som menar att den lokala konsumentvägledningen kommer att utarmas.

– Om den statliga satsningen genomförs tror vi att den kommunala rådgivningen sakta men säkert kommer att utarmas, säger Örjan Brinkman, ordförande för Sveriges Konsumenter.

Det är Konsumentverket som ska hantera den nya centrala upplysningstjänsten. Dit ska konsumenter kunna vända sig och få information via telefon och via en webbaserad informationstjänst.

Regeringen ska lägga 60 miljoner under fyra år på den nya tjänsten som är tänkt att bli permanent. Örjan Brinkman menar att det är för lite pengar eftersom en stor del kommer att gå åt till att bygga upp verksamheten.

Istället borde regeringen ha använt pengarna för att stödja de kommuner där konsumentvägledningen inte fungerar menar han.

– Man skulle ha fått till ett ganska friskt stimulanspaket för de här pengarna, säger Örjan Brunkman.

Men konsumentminister Birgitta Ohlsson menar att den centrala upplysningstjänsten kommer att avlasta kommunerna. 

– Det här kommer innebära att kommunerna slipper de enklare konsumentvägledningssamtalen. Vi hoppas att konsumentvägledarena lokalt då ska kunna koncentrera sig på de tyngsta fallen, säger Birgitta Ohlsson.