Skottlands folkomröstning: Europa kan få ett nytt land

1:48 min

Om lite drygt ett år, kan Europa få ett nytt land.

Konsekvenserna av folkomröstningen i Skottland, kan få svårtolkade konsekvenser för resten av Europa.

Skottlands separation från Storbritannien är inte en proteströst. Det är ett massivt livsförändrande beslut som inte går att ändra, säger Jo Swinson, liberaldemokratisk ledamot i det brittiska parlamentet. Hon talar under liberaldemokraternas kongress, som hålls i hjärtat av det politiska Skottland, Glasgow.

Det är ingen slump att liberaldemokraterna lagt sin kongress i Glasgow. Om ett år, den 18 september, ska skottarna folkomrösta om att bryta sig loss från resten av Storbritannien och bli ett eget land. Liberaldemokraterna är benhårt emot en sådan utveckling.

Hittills pekar de flesta opinionsundersökningar på att det kommer att bli ett nej till självständighet. Ungefär bara en tredjedel säger sig vilja rösta för nationen Skottland.

Men i förra veckan kom en opinionsundersökning som säger, att det är ungefär jämt mellan åsiktsriktningarna. Oklarheten om hur opinionen ser ut, fick premiärminister David Cameron i dag att gåt ut och vädja till Skottarna att rösta rätt: Vi är en unik förening av nationer som gett oss så mycket, sa han.

Den som leder kampen för ett självständigt Skottland heter Alex Salmond. Han hävdar att Skottland kommer att tjäna på att bli självständigt.

Ett självständigt Skottland, skulle bli en mardröm för EU. Får Skottland automatiskt gå med i EU? Vad händer om Skottland vill gå med i eurozonen, till skillnad mot resten av Storbritannien? Vad säger EU-landet Spanien i en sådan diskussion – när Spanien har egna regioner som kräver självständighet?

Om ett år kommer Skottland att stå i centrum för Europas intresse.