Kristdemokrater går mot egen majoritet i Bayern

1:48 min

I delstatsvalet i den tyska delstaten Bayern ser det kristdemokratiska partiet CSU ut att gå mot egen majoritet i delstatsparlamentet. Enligt de första vallokalundersökningarna ökar partiet med mer än 5 procentenheter till 49 procent och det räcker till en egen majoritet.

Redan efter en halvtimme efter att vallokalerna i Bayern hade stängt höll CSU-ledaren Horst Seehofer sitt segertal i triumf.

– Vilken valseger, varannan väljare röstade på oss, säger Seehofter.

Enligt den första prognosen ökar partiet med över 5 procentenheter till 49 procent – och det skulle räcka till en egen majoritet. Partiet har i stort sett regerat Bayern sedan andra världskriget.

Framgången för CSU kan ge medvind för den tyska förbundskanslern Angela Merkels kristdemokrater CDU i resten av Tyskland, i förbundsdagsvalet om en vecka.

Det liberala partiet FDP, som suttit i delstatsregeringen tillsammans med CSU den senaste valperioden,  ser ut att åka ur delstatsparlamentet med bara 3 procent av rösterna. Partiet ligger också farligt nära spärren i förbundsdagsvalsprognoserna.

Partiet sitter ju också i Angela Merkels förbundsregering, och en av de mest ovissa frågorna inför valet om en vecka är om FDP får fortsätta att vara kvar i förbundsdagen eller inte.

Men Socialdemokraterna, SPD, ökar något i Bayern och landar preliminärt på 21 procent, medan Miljöpartiet i Bayern ser ut att tappa något. Det bådar inte gott för det tyska Miljöpartiet i valet om en vecka – partiet har tappat mycket i opinionsundersökningarna på sistone, vilket ser ut att försvåra ett maktskifte i Tyskland.