Dåligt med fisk i norra Vänern

1:41 min

Det fortsätter vara riktigt dåligt med fisk i både Klarälven och vid mynningen ut i Vänern och nu riktar yrkesfiskare kritik mot Länsstyrelsen i Värmland. Måns Bagge arbetar som fiskare i Karlstad och menar att det, från Länsstyrelsens håll, inte händer någonting.

– Det känns ju rätt hopplöst. Det blir ju sämre och sämre och området som drabbas blir större och större ut i Vänern, säger Måns Bagge.

Yrkesfiskarna, sportfiskarna och fritidsfiskarna är överrens, det finns väldigt dåligt med fisk i Klarälven och vid mynningen ut i Vänern. Måns Bagge menar att det dåliga fiskbeståndet kan bero på att reningsverken i Klarälven gör vattnet näringsfattigt.

Men att det finns så lite fisk gör också att det blir allt färre som fritidsfiskar i Klarälven. Det menar Per Stjernlöf från Nedre Klarälvens fiskevårdsområde.

– Fisket här har gått ned dramatiskt. Karlstads kommun gjorde en enkätundersökning här i början av 2000-talet som visade att 35% av Karlstadsborna fiskar. Jag går efter älven väldigt mycket och tycker att det nu är väldigt lite frekventerat med fiskare överhuvudtaget, säger Per Stjernlöf.

I början av sommaren hölls ett möte där bland annat Länsstyrelsen i Värmland och Havs- och vattenmyndigheten diskuterade med fiskare om vad man kunde göra åt problemet. Enligt fiskarna har det inte hänt mycket sen mötet.

Pär Gustafsson, fiskekonsulent på Länsstyrelsen i Värmland menar att man planerar att utöka övervakningen av fiskbeståndet och vill starta en provfiskestation i norra Vänern.

När kan den här provfiskestationen bli verklighet?

– Det är svårt att säga. Det är ju Havs- och vattenmyndigheten som sitter på pengarna och de har ju fått nedskärningar från miljödepartementet vilket ger effekt på hur mycket pengar de kan dela ut. Men vår avsikt är att en provfiskestation ska vara gång under 2014, säger Pär Gustafsson.