Vill satsa 12 miljarder på nytt jobbskatteavdrag

1:59 min

Regeringen föreslår ett femte jobbskatteavdrag i sin kommande budget, samtidigt som man vill höja brytpunkten för statlig inkomstskatt. Satsningen ska finansieras med lån.

Satsningen beräknas kosta sammanlagt 15 miljarder kronor, varav 12 miljarder går till jobbskatteavdraget, och bedöms leda till 13 000 nya jobb.

– Varaktiga jobb kräver betydande resurser, sa Reinfeldt på frågan om 15 miljarder för 13 000 nya jobb är dyra jobb, under en presskonferens som de fyra partiledarna i Alliansen höll i Rosenbad strax före lunch i dag.

De fyra allianspartierna infriar alltså nu löftet från 2010 om ett femte jobbskatteavdrag, och Alliansen förelår precis den nivån som Reinfeldt pläderade för i sitt sommartal för en månad sedan: 12 miljarder kronor i skattesänkningar som ska börja gälla från årsskiftet.

För vanliga inkomsttagare skulle ett femte jobbskatteavdrag innebära 200-300 kronor mer kvar i plånboken varje månad, sa Reinfeldt.

– Vi sa till svenska folket att det ska löna sig bättre att arbeta. När vi nu lägger till det vi föreslår i dag handlar det om att 99 procent av de heltidsarbetande i Sverige sedan 2006 har fått mer än
1 000 kronor mer kvar i månaden.

Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach säger att det konkret innebär att till exempel en undersköterska (enligt regeringens exempel) som tjänar 26 000 kronor i månaden får en skattesänkning på knappt 200 kronor i månaden.

– Och en läkare på samma arbetsplats till exempel får en sänkning på närmare 600 kronor i månaden, säger Furtenbach.

Kommer Alliansen att kunna genomföra de här skattesänkningarna?

– Jobbskatteavdraget är inget problem att få igenom i riksdagen, eftersom Sverigedemokraterna stödjer det. Däremot är det lite mer oklart kring den extra skattesänkningen för höginkomsttagare. Den skulle oppositionen kunna riva upp, men det har hittills aldrig hänt i riksdagen och ingen vet riktigt hur de kommer att agera, säger Furtenbach.

På frågan om det är rätt läge för ett jobbskatteavdrag när många upplever att det finns stora brister i skolan och vården, svarade Reinfeldt så här under presskonferensen: 
 
–  Vi har haft en inriktning med stora utgiftssatsningar under mandatperioden, det är betydande förstärkningar som skett i välfärdens kärna. Man måste kunna göra det och samtidigt föra den politik som leder till att sysselsättningen växer och drivkrafterna för jobb förstärks. 

Satsningarna på 15 miljarder kommer att finansieras med lån.

– Statskassan går med underskott och statsskulden kommer helt enkelt att öka med det här beloppet, säger Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach.

På onsdag presenterar regeringen budgetpropositionen i sin helhet.

Ekot