Medieormen – Sveriges Radios forum för diskussion om medieutveckling 2010-2017

Hösten 2010 lanserades Medieormen på Sverigesradio.se, en interaktiv, webbaserad "mediebok" med syftet att utveckla de journalistiska arbetssätten, i dialog med publiken och med nya verktyg för att få in mer kunskap och perspektiv. Det kallades Journalistik 3.0, ett nytt sätt att se på både uppdrag och utveckling. 31 december 2017 lades Medieormen ner.

Utöver den interaktiva boken (som skapades på initiativ av Sveriges Radios dåvarande vd-duo Mats Svegfors och Cilla Benkö och kan läsas här) var sidan en plattform för diskussion om journalistik och medieutveckling och ett sätt att lyfta fram goda exempel på journalistiska förnyare – bland annat genom krönikor och priset Årets Medieorm, som instiftades 2011.

I artiklar och poddar uppmärksammade Medieormen goda – och en del dåliga – exempel på hur journalistiken utvecklades under denna tid. Här gavs även utrymme för debattinlägg om journalistikens utmaningar, utifrån olika perspektiv.

Redaktör för Medieormen var Cecilia Djurberg. Här har hon sammanfattat sina sju år med uppdraget att bevaka medieutvecklingen.